Varför kallas Gud för godast i universum när han gjort onda saker?

Varför kallas Gud för godast i universum och allsmäktig. Hur kan Gud vara god när han t.ex blev så arg på Eva när hon åt av trädet att han inte bara skickade iväg dem från paradiset utan också gav kvinnan ont vid födande av barn t.ex. Och varför ska alla kvinnor som föder barn alla är ju inte Eva, vi är olika individer. I gamla testamentet har Gud...
Visa hela frågan och svaret

Bella frågar:

Varför kallas Gud för godast i universum och allsmäktig. Hur kan Gud vara god när han t.ex blev så arg på Eva när hon åt av trädet att han inte bara skickade iväg dem från paradiset utan också gav kvinnan ont vid födande av barn t.ex. Och varför ska alla kvinnor som föder barn alla är ju inte Eva, vi är olika individer. I gamla testamentet har Gud tillåtit vissa krig i hans namn med mera... När Jesus levde så skickade han ut onda andar från en människa till oskyldiga grisar i stället som for ner för ett stup och dog. Och så tänker jag på alla oskyldiga djur som blod offrades förr i tiden!

Samtidigt som Gud i nya testamentet beskrivs som jätte kärleksfull. Att vi är hans barn och att han alltid går med oss.
Att vi ska stå ut och kämpa på genom livets tuffa situationer.

Det skrämmer mig hur kan man vara världens Godaste om man gör fel?
Och är det verkligen sant att Gud alltid vetat allt och är allsmäktig.
Vad gör det om Gud inte är det?
Och hur mycket är egentligen historier och bilder?

Vad är det egentligen man ska tro och lita på förutom det som sägs vara viktigast det
vill säga Korset och återuppståndelsen för syndernas förlåtelse.

Linus Stråhlman svarar:

301de7a6 domkapitlet 66 320x480

Hej och tack för din fråga!

Egentligen ställer du ju flera olika frågor, men jag tolkar att den fråga som är viktigast är den om ondska och hur vi definierar ondska. Din fråga går in på teman som skapelsen, Guds kärlek och syndafallet. Vi har svar på några sådana frågor sedan tidigare, du kan ju kolla in dessa svar om: den fria viljan, om ormen, om korset och om skapelseberättelsen

Men nu till din fråga. I Bibeln berättas det om hur Gud gör människan till en varelse som liknar honom i mycket. Hon har förmågan till kreativitet, kärlek och har en fri vilja. Hon är skapad till att leva tillsammans, alltså i relation, med andra människor, med Gud och skapelsen. I paradiset lever hon ett gott liv, Gud tar hand om henne och i sin kärlek ser han till så att allt är bra med henne. Men denna kärlek och omsorg kommer med ett villkor; att följa Guds regler och hålla sig innanför hans gränser. Men människan har fri vilja att välja att sluta leva här och själv bestämma över sig själv och göra egna regler. Denna valmöjlighet representeras av Kunskapens träd, kunskap eller förmåga att själv definera vad som är gott och vad som är ont. Alltså att själv definera en etik. Till sann kärlek hör att låta den eller det man älskar själv välja och fatta egna beslut, även om dessa val kan leda bort och bryta relationen. Till sann kärlek hör också frihet och till friheten det som är ont. Av olika orsaker, kanske nyfikenhet(?), väljer människan att själv börja definera vad som är gott och ont. Att sluta leva enligt Guds regler. Detta som vi kallar för syndafallet får konsekvenser som påverkar hela världen. Konsekvenserna är: relationen mellan Gud och människan bryts ovh förändras, världen hamnar i ett "fallet" tillstånd och ondskan blir en mycket påtaglig del av denna värld. Det är i den tiden och världen vi nu lever.

Mer konkret handlar konsekvenserna om bl.a. att sjukdom, lidande och död blir delar av livet. Men Gud överger inte människan eller världen. Han vill återställa den till att vara likt det som fanns före syndafallet. Men han tvungen att göra det i enlighet med de principer och lagar som styr världen. Han väljer ut ett folk på jorden och skyddar det. Gud själv föds som människa som en del av detta folk. Tyvärr innebär detta alternativ att det folket måste skyddas mot andra folk. I förlängningen innebär det krig. För det mesta då folket i GT för krig så gör de det på Guds befallning för att överleva. Men också Israels folk har en benägenhet att synda och göra onda saker pga. snikenhet. Då för de krig utan att det är Guds befallning..

Genom korset övervinner Gud syndafallets yttersta konsekvens: döden(Rom 6:23). Det är den första segern emot fallenheten. Men vi fortsätter att leva i en fallen värld och det är först då Gud vid tidens slut förnyar jorden och himlen som all ondska, synd o annat sådant slutar existera i världen(Upp21-22). Gud är alltså god och kärleksfull, men ibland har Guds handlande tett sitt som okärleksfullt och ont.

Det mesta av all ondska i världen är vi människor ändå själva ansvariga för. Vi har en benägenhet att välja själviskt, vilket ofta gör det sämre för någon annan. Det skulle finnas mycket mer att säga om den här saken, men jag hoppas att denna korta förklaringen kan ge dig en liten inblick i att det finns en "större bild". Du kan själv läsa vidare bl.a. Olof Edsingers bok "Krigen i Gamla Testamentet" är bra, Stefan Gustavssons "Gör som Gud, bli människa" likaså. För vidare funderingar om fri vilja rekommenderar jag filmen "Bruce, almighty" med Jim Carrey och Morgan Freeman. 

Linus, pastor

P.S. Blodet i GT är en lång historia. Men i korthet handlar det om att livskraften ansågs vara i blodet. Människan är syndig och Gud helig. Det som är syndigt kan inte vara i närhet av heligt utan att förgås. För att folket skulle kunna leva i ett förbund, ett slags relation, med Gud måste någonting göras åt synden. Blodet från djur var utan synd(i alla fall mer än människornas) och täckte över eller kamouflerade människornas synd. Men verkan eller effekten räckte bara en kort tid. Jesus, Gud själv, är det perfekta offret som inte bara täcker över synden utan helt tar bort den. Kolla t.ex. Rom 3:23, Heb 9:22, Joh 1:29, Heb 9:13-14 och Rom 5:15

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar