Sekulär kristen

Besvarad: 07.01.2015
Hej! Jag håller på med ett skolarbete och undrar om ni kan förklara exakt vad en sekulär kristen är, tror individen på Gud? Firar dem de stora högtiderna? Hur upplever dem den kristna historien? Tack på förhand!
Visa hela frågan och svaret

Therese frågar:

Hej!

Jag håller på med ett skolarbete och undrar om ni kan förklara exakt vad en sekulär kristen är, tror individen på Gud? Firar dem de stora högtiderna? Hur upplever dem den kristna historien?

Tack på förhand!

Prästen svarar:

Hej Therese!

Tack för en spännande fråga!

Du frågar efter ett "exakt" svar på vad en sekulär kristen är. Tyvärr finns det inget exakt svar på det, eftersom sekulär är ett relativt begrepp, d.v.s. det får sin mening av sammanhanget. Rent språkligt är sekulär ungefär detsamma som världslig, icke-religiös. Att vara en sekulär kristen är alltså att vara en världslig kristen - men med det kan man mena många olika saker.

Om vi börjar med att definiera vad en kristen är, så är en kristen ju en person som tror att Jesus Kristus som Guds son och världens frälsare. En sekulär kristen skulle då enklast beskrivas som en person som tror på Gud enligt kristen tro, men lever ett sekulärt liv.

Vad är då ett sekulärt liv? Vad är ett icke-religiöst liv? Bäst kan det kanske beskrivas som ett liv där tron inte har så stort inflytande. Det vardagliga livet ser ut som vilket annat liv som helst. Den kristna tron påverkar t.ex. inte vad man äter, hur man använder alkohol och droger, hurudant språkbruk man har, hurudant sexliv man har, vad man gör med sin fritid.

Hur en kristen tro tar sig uttryck hos en sekulariserad kristen varierar. Man kan ha ett böneliv och vara medlem i någon kyrka. De där några besöken i kyrkan till jul eller påsk - och de där några religiösa inslagen under året, som att få sjunga "Den blomstertid" - kan vara väldigt viktiga. Andra känner sig främmande både för den kristna traditionen och i den kristna gemenskapen, men har en tro som bär dem.

Lycka till med arbetet!

Mia Anderssén-Löf

Kommentarer

  • Svår och bred fråga, men jag och min grupp har valt att undersöka ifall det skiljer sig mellan de gamla och ungas trosutövning? Vilka likheter finns? Alt. Är det skillnad på de gamlas och de ungas utövande av religion?

    Sparad av Kenan Aliefendic, 20.11.2017 12:51 (6 år sen)

  • Tack för din följdfråga, Kenan! Vilken intressant fråga du och din grupp valt att undersöka! Skillnaden mellan äldre människors och yngre människors sätt att utöva religion tror jag till stor del hänger samman med att förhållningssättet har förändrats över tid (vilket inom filosofin och sociologin förstås som s.k. paradigmskiften). T.ex. verkar äldre människor ännu tro på enhetssamhället - det, att samhället till kultur, etik och religion kan vara mer eller mindre enhetligt. Yngre människor ser det oftast som självklart att det inte längre finns "ett" samhälle, utan snarare en kultur som byggs upp av en mängd olika subkulturer, ytterst av individer, som var och en tror på sitt sätt och lever som de vill. Äldre människor verkar ofta utgå från att det finns någon form av överhet (t.ex. präster, lärare, polis, myndigheter) som leder den enskilda människan i tro och liv, medan yngre människor provoceras av den tanken. Jag tror att den här skillnaden t.ex. återspeglas i det, att det för äldre människor ofta är naturligt att delta i söndagsgudstjänsten kl. 10 varje söndag, eftersom "det är det folk gör" - som prästen önskar av dem och kyrkoordningen föreskriver. För yngre människor väger sådana argument inte lika tungt; de går i gudstjänsten om de har inre, personliga motiveringar - såsom om de upplever det meningsfullt eller om det återspeglar en personlig övertygelse om vad det innebär att vara kristen. Med andra ord, jag tror att äldre människors religionsutövning är mer knuten till kollektivet än yngre människors, som är klart mer indiviualistisk. Det kan i praktiken innebära att då det finns en slags gudstjänst som de äldre trivs med, kan de unga förutsätta att det ordnas både taizégudstjänst, tyst retreat, gospelmässa och barnkyrka, enligt vad de själva upplever som meningsfullt. Det innebär också att yngre människor kan ha svårare att förhålla sig till ett etablerat kristet trosinnehåll; det kan t.ex. vara svårt att bekänna den kristna tron enligt trosbekännelsen, för att man inte till alla delar accepterar den. Eller man kanske inte är bekväm med att be "Fader vår" för att det reflekterar en patriarkal struktur. Och på så vis kan kristen trosutövning komma att se mer varierande ut bland yngre människor än bland äldre. Hoppas det här svaret var till hjälp! Lycka till med uppgiften! Mia

    Sparad av Mia, 21.11.2017 09:35 (6 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar