Adam och Eva

Besvarad: 10.10.2019
Hej! Jag undrar om svenska kyrkan verkligen tror att de första människorna var Adam och Eva? Med tanke på allt vi vet om evolutionen så tyder ju allt på att Adam och Eva historien är påhittad. Så hur förhåller sig svenska kyrkan till detta?
Visa hela frågan och svaret

Sahlis frågar:

Hej!
Jag undrar om svenska kyrkan verkligen tror att de första människorna var Adam och Eva? Med tanke på allt vi vet om evolutionen så tyder ju allt på att Adam och Eva historien är påhittad. Så hur förhåller sig svenska kyrkan till detta?

Mia Bäck svarar:

Mia bäck

Hej Sahlis!

Jag är inte präst i svenska kyrkan utan i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland men jag svarar gärna på din fråga om Adam och Eva. När det gäller trosfrågor måste man alltid komma ihåg att kyrkan är alla vi döpta tillsammans. Det här betyder att det finns många olika trosuppfattningar inom kyrkan. Det finns centrala dogmer som vi har kommit överens om att vi tror på (se trosbekännelsen) men så finns det sånt som vi kan ha olika trosuppfattning om. Skapelseberättelsen hör till de senare. Vi är överens om att vi tror att världen är skapad av Gud, att människan är skapad till Gud avbild, att människan är skapad till att leva i gemenskap med Gud, att människan har fått i uppgift att ta hand om skapelsen. Däremot är vi inte överens om hur skapelsen har gått till. Jag tror inte att Bibeln har svar på den frågan och jag tror att den åsikten delas av majoriteten av präster inom kyrkan i Finland och i Sverige. De flesta präster tror inte att Gud skapade världen på sex dagar och att Adam och Eva var de första människorna. Mest sannolikt är det att Gud skapat världen genom evolutionen. Historien om Adam och Eva ska däremot inte läsas som vilken saga som helst utan som en berättelse om människans förhållande till Gud. Skapelseberättelserna i första moseboken är fantastiska och viktiga för vår tro. Och man kan nästan se lägerelden där de berättats generation efter generation eller höra melodierna när de sjungits generation efter generation :)

Allt gott,

Mia

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar