Adam och Eva

Besvarad: 10.10.2019
Hej! Jag undrar om svenska kyrkan verkligen tror att de första människorna var Adam och Eva? Med tanke på allt vi vet om evolutionen så tyder ju allt på att Adam och Eva historien är påhittad. Så hur förhåller sig svenska kyrkan till detta?
Visa hela frågan och svaret

Sahlis frågar:

Hej!
Jag undrar om svenska kyrkan verkligen tror att de första människorna var Adam och Eva? Med tanke på allt vi vet om evolutionen så tyder ju allt på att Adam och Eva historien är påhittad. Så hur förhåller sig svenska kyrkan till detta?

Mia Bäck svarar:

IMG 20230120 104024

Hej Sahlis!

Jag är inte präst i svenska kyrkan utan i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland men jag svarar gärna på din fråga om Adam och Eva. När det gäller trosfrågor måste man alltid komma ihåg att kyrkan är alla vi döpta tillsammans. Det här betyder att det finns många olika trosuppfattningar inom kyrkan. Det finns centrala dogmer som vi har kommit överens om att vi tror på (se trosbekännelsen) men så finns det sånt som vi kan ha olika trosuppfattning om. Skapelseberättelsen hör till de senare. Vi är överens om att vi tror att världen är skapad av Gud, att människan är skapad till Gud avbild, att människan är skapad till att leva i gemenskap med Gud, att människan har fått i uppgift att ta hand om skapelsen. Däremot är vi inte överens om hur skapelsen har gått till. Jag tror inte att Bibeln har svar på den frågan och jag tror att den åsikten delas av majoriteten av präster inom kyrkan i Finland och i Sverige. De flesta präster tror inte att Gud skapade världen på sex dagar och att Adam och Eva var de första människorna. Mest sannolikt är det att Gud skapat världen genom evolutionen. Historien om Adam och Eva ska däremot inte läsas som vilken saga som helst utan som en berättelse om människans förhållande till Gud. Skapelseberättelserna i första moseboken är fantastiska och viktiga för vår tro. Och man kan nästan se lägerelden där de berättats generation efter generation eller höra melodierna när de sjungits generation efter generation :)

Allt gott,

Mia

Kommentarer

  • Hej och tack för svaret. Jag har funderat en tid på just den tidiga delen i första mosebok. Egentligen är jag väl fundersam till allt före historien om Abraham. Har precis läst Jonas Gardells "Om Gud" Där han som kristen dyker djupt in i gamla testamentets tillkomst. Det har fått mig att fundera om det inte är så att Skapelseberättelsen, berättelsen om Adam och Eva samt syndafloden och Babels torn borde tas bort. Man tror att den delen tillkommit väldigt sent och är antagligen en sammanställning av ett urval av judiska historier som antagligen passade bra förr för att beskriva världens tillkomst. Nu när vi har både Big bang och evolutionen så blir den delen missvisande. Har svårt och tro att den har en gudomlig påverkan, utan helt enkelt ett syfte som spelat ut sin roll. Bara för att de är historiska myter måste de ju inte vara med i Gamla testamentet. Isåfall så borde man kanske lägga till flera judiska myter i Gamla testamentet. T ex den om Lillith. Den har ju ändå en hänvisning kvar i Jesaja.

    Sparad av Sahlis, 14.10.2019 10:02 (5 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar