Är rädd för gud

Jag har bett gud att exempel att göra så jag kan hälsa på mina kompisar eller småsaker som alltid blir uppfyllda varje gång jag ber. Men är orolig att gud ska finnas och att jag ska typ hamna i helvetet eller att gud ska ta över mitt tankesätt osv. det låter ksk konstigt men är liksom orolig vet inte om jag vågar tro att gud finns
Visa hela frågan och svaret

Robin frågar:

Jag har bett gud att exempel att göra så jag kan hälsa på mina kompisar eller småsaker som alltid blir uppfyllda varje gång jag ber. Men är orolig att gud ska finnas och att jag ska typ hamna i helvetet eller att gud ska ta över mitt tankesätt osv. det låter ksk konstigt men är liksom orolig vet inte om jag vågar tro att gud finns

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej Robin!


Vad fint att du fått uppleva bönesvar. Jag skulle hoppas att du kunde se det här med Gud just så: som något fint. Och jag hoppas jag med detta svar ska kunna lätta en del av din oro. Jag börjar från det som är enkelt att svara på.


Gud kommer inte att ta över ditt tankesätt. En av de viktigaste sakerna när Gud skapade människan var att han gav oss fri vilja. Visst kunde han ta över våra tankar, men det vill han inte. Han gjorde oss fria och så vill han att det ska vara. Han älskar oss och vill att vi ska älska honom, men kärlek fungerar bara om det är frivilligt. En relation är inte kärleksfull om någon dera parten upplever tvång. Gud gav oss alltså fri vilja för att han älskar oss. Gud kan tala till oss i tanken, men han tar inte över vår tanke. Han vill att vi ska tänka och välja själva.


Så till det lite mer svårförklarliga, för det här med himmel och helvete är inte så enkelt som svart och vitt, antingen eller. Du behöver inte vara rädd för att hamna i helvetet sådär bara. Helvetet är en verklighet, men Gud vill inte att vi ska hamna – eller vara – där. Jag säger ”vara” därför att helvetet är en verklighet också här och nu. Se bara på vår värld: hur mycket, hur många platser, hur många situationer, hur många öden talar vi inte om som ”helvetet”? Helvetet innebär avskildhet från Gud, att inte leva i hans kärlek, att ständigt uppleva rädsla, otrygghet, hat, bitterhet, likgiltighet osv. Helvetet – både nu och sen – är på sätt och vis också något vi själva väljer. Hos Gud – i himlen – finns inget alls av ondska, rädsla, otrygghet, hat, bitterhet, likgiltighet osv. Hos Gud finns endast kärlek, glädje, frid och allt sådant som är gott. Och visst finns det situationer och stunder som känns så också här och nu! Gud vill att vi ska komma till den tillvaron för evigt. Gud vill inte att vi ska vara rädda. Vi ska ha respekt för honom, men vi behöver inte vara rädda. Vi ska leva ett gott liv enligt Guds vilja, men inte för att vi är rädda, utan för att Gud älskar oss och vi kan ge hans kärlek vidare till världen genom att göra det som är gott. Ingen människa är perfekt, alla gör vi någon gång sådant som för oss och andra människor längre bort från Gud. Men därför finns nåd och förlåtelse. Därför kom Jesus till jorden. Jesus tog en gång för alla på sig helvetets straff för hela mänskligheten. Vi ska alltid sträva till att göra det goda, men om vi misslyckas behöver vi inte springa undan och gömma oss av rädsla för att hamna i helvetet. Nej, när vi misslyckas får vi istället vända oss till Gud och be om förlåtelse.


Du förlorar inget på att tro på Gud, så jag hoppas du vågar tro på honom. Om det vid tidernas slut – din egen tid eller hela världens tid – visar sig att det här med Gud var bara en lögn, att det inte finns någon Gud, så har du ändå inte förlorat något. För ett liv i Guds kärlek, ett liv där man följer Jesus, är ett gott liv som i bästa fall ger trygghet och frid för en själv och sprider godhet och kärlek bland andra människor.

Önskar dig allt gott!

Rebecka, präst

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar