Ärkeängeln Mikael

Besvarad: 08.02.2020
Vem är ärkeängeln Mikael ?
Visa hela frågan och svaret

Anja frågar:

Vem är ärkeängeln Mikael ?

Hans Boije svarar:

Ärkeängeln Mikael är troligen en av de främsta änglarna. Bibeln berättar inte mycket om hur änglavärlden är uppbyggd men den ger ju glimtar. Änglar besöker människor med något budskap t.ex. var det Änglar som kom till Abraham och talade om att han skulle få en son.

I bibeln är bara två änglar nämnda med namn förutom Mikael Gabriel som var ängeln som kom till Maria med bud om att Jesus skulle födas.

I de gamlatestamentliga apokryferna finns ytterligare några änglar nämnda vid namn.
Om Mikael berättas i GT i Daniels bok om att han kom och skall komma till skydd.

Mest känt är i alla fall händelserna som beskrivs i uppe barelseboken 12 7->
Och det blev en strid i himlen: Mikael och hans änglar gav sig i strid med draken. Och draken och hans änglar stred, 8men han övermannades och det fanns inte mer någon plats för dem i himlen. 9Och han, den stora draken, ormen från urtiden, han som kallas Djävul och Satan, han som förför hela världen, han störtades ner på jorden och hans änglar störtades ner med honom.

Djävulen var tydligen en ängel som på något sätt övergav Gud men ärkeängeln Mikael och hans änglar vann över honom och slängde ut honom och hans anhängare ur himlen. Därmed förefaller det som om årkeängeln Mikael kunde liknas vid en hög militär befälhavare som hade andra änglar under sig. Den liknelsen skall vi inte pressa för hårt - för vi vet inte hur himlen fungerar; men Ärkeängeln Mikael är i alla den som kämpade mot Djävulen i himlen och störtade ned honom på jorden där han nu försöker bedra oss människor så mycket som möjligt.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar