Avbildning inom kristendomen
Isak frågar:
Hej! Jag funderar på hur det kommer sig att man inom kristendomen avbildar bland annat Jesus och Änglar. I andra moseboken (20:4) står det "Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden". Då avbildningar varken förkommer i Synagogor eller Moskeér, hur kommer det sig då att det gör det i kyrkor ?
Anders Lindström svarar:

Hej tack för din fråga.
Det bibelord du hänvisar till hör till Gamla testamentet. Genom bildförbudet i bibelordet du citerade avskilde sig Israel som unikt i relation till grannfolken. De antika grannfolken dyrkade inte bilderna utan såg dem som synliga representanter för de osynliga gudarna.
Det s.k. bildförbudet, man skulle inte avbilda Gud på något sätt, försvann genast i början när kristendomen tog sina första steg i historien. Det hör ihop med Jesu förkunnelse om Gud som allas fader och att Gud blivit människa i Jesus Kristus. Vägen till Gud är öppen. Bilden av Gud hade klarnat. Bilderna med religiösa motiv hade som uppgift att fördjupa förståelsen av det kristna budskapet.
Inom Judendomen och Islam fick däremot kalligrafin en större betydelse. Den grafiska framställningen av Tora blev viktig inom judendomen. De vackert målade hebreiska bokstävernas form blev också föremål för lovprisning.
Bildförbudet i Dekalogen hade Luther inte med i katekesen, eftersom det var underförstått i första budet.
Mvh
Anders Lindström
Kommentarer
Ingen har kommenterat denna sida ännu.
Skriv kommentar
RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer