Beroende

Hej! Jag är en beroendeperson som har börjat jobba i ett tolvstegsprogram. Jag försöker nu hitta min egen andlighet. Min högre kraft. Jag är som barn döpt och har även tagit konfirmationen men jag har inte utöver det något som helst förhållande till kyrkan. Förutom att jag betalar skatt. Jag är lite av en agnostiker och jag undrar om du har någ...
Visa hela frågan och svaret

A frågar:

Hej!

Jag är en beroendeperson som har börjat jobba i ett tolvstegsprogram. Jag försöker nu hitta min egen andlighet. Min högre kraft.
Jag är som barn döpt och har även tagit konfirmationen men jag har inte utöver det något som helst förhållande till kyrkan. Förutom att jag betalar skatt.

Jag är lite av en agnostiker och jag undrar om du har något tips om hur jag ska närma mig min egen andlighet för att kunna hitta styrka och hopp och välmående i mitt tillfrisknande.

Kanske tips på nån bra literatur förutom bibeln.

Tack på förhand!

Ann-Sofi Storbacka svarar:

ann sofi storbacka

Hej A,

Vad fint att du redan har tagit flera steg framåt på din väg mot tillfrisknande. Det finns åtminstone två författare som är präster eller pastorer (i frikyrkan) som vardera har skrivit böcker utående från sina erfarenheter av tolvstegsprogrammet. Båda har skrivit flera böcker, men de här finns ännu att köpa i nätbokhandlarna.

Den ena är: Konsten att leva: verktyg för en befriande andlighet av Harry Månsus

Den andra: Livsstegen: 12 steg till inre hälsa av Olle Carlsson.

På varje bibliotek och i varje bokhandel finns avdelningar för friskvård, välmående eller andlighet och religion. Böckerna är av mycket blandat slag, men du kan där få en överblick över vad det finns och vad som kunde intressera dej.

Ett annat sätt att gå vidare är att t.ex. börja med att kolla upp vilken verksamhet församlingarna har som finns nära dig.Vad får du ut av församlingarnas hemsiodor på nätet eller deras infoblad? Själv tänker jag att det finns mycket koncentrerad livserfarenhet av vad som hjälper en missbrukare i tolvstegsprogrammet. Det märks att man vet vad man talar om. Det finns också koncentrerad livserfarenhet sedan generationer tillbaka i kyrkans gudstjänstliturgi. Den är svårare att få syn på, men den finns där. Allt öppnar sig inte genast och allt kan man inte resonera sig till. Men den öppnar sig med tiden, efter en längre tid och många gudstjänstbesök. Hur skulle det vara att göra "studiebesök" i en gudstjänst eller i en samtalsgrupp? Det är lättare att ta sig till en annan slags gudstjänst än söndagens "vanliga". Har man i din församling gudstjänster någon gång på en vardagskväll?

Känner du någon som du kan fråga om vad som har gett näring till deras andlighet, någon som du litar på? Det kan vara en väg framåt.

Det finns också nätsidor som fungerar som hjälpmedel för ens bön. På engelska finns t.ex. denna:  https://www.sacredspace.ie/ som är kristen. Den upprätthålls av jesuiter (som är katoliker), men i mina ögon är den öppen och inkluderande och ett hjälpmedel för bönen för vilken kristen som helst. Den finns översatt till många språk och finns också som app till en smarttelefon. Appen är enbart på engelska.

Lycka och välsignelse på din väg framåt!

 

Ann-Sofi, präst och familjeterapeut

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar