Bli präst i Finland
En blivande kollega? frågar:
Hej!
Jag har under längre tid funderat på att börja läsa teologi vid Åbo Akademi. Jag ser väldigt positivt på att läsa just teologi. Men jag brottas samtidigt med tanken hur starkt mitt kall för att bli präst är. Så här kommer två frågor.
1. Hur ser möjligheterna ut till att få jobb som ny präst i "Svenskfinland" idag och om ca 5 år? Skiljer det sig mellan Österbotten, Nyland och Åland? Jag förstår att man blir något låst när man läser teologi, det leder ju i praktiken till att man blir antingen präst eller religionslärare. Båda är ganska smala "nischer", därav min stillsamma undran hur det ser ut för just präster. Det känns ju sådär att utbilda sig i 5 år och sedan bli arbetslös.
2. Mitt kall. Vem ska jag diskutera det med? Är det min församlingspräst (eller någon annan)? Brukar de ställa upp? Är det några frågar jag kan ställa mig på förhand?
Sofia Liljeström svarar:

Hej du som funderar på att bli präst och kanske framtida kollega!
Vad kul att funderar i dessa banor, och vad bra frågor du ställer! Jag ska försöka besvara dem och kanske ge lite klarhet.
1: I "Svenskfinland" just nu finns det prästbrist och du kan vara säker på att få jobb i Evangeliska Lutherska kyrkan i Finland idag och kanske än mer om 5 år! Det Skiljer sig en aning mellan Österbotten, Nyland och Åland och olika ställen där, men nästan på alla områden finner du prästbehov. t.ex. i norra Österbotten finns det flera församlingar som behöver präster, liksom på Åland, i Nyland är det också prästbehov med intervall.
Det är inte nödvändigtvis så att du blir helt låst med teologin som utbildning. Jo, du har präst, religionslärare och forskare som första tydliga möjligheter, men därtill så kan man bli etisk expert och rådgivare på företag och organisationer, bli familjeterapeut med 2 års fortsättning, journalist, expert och kunnig i interreligiösa dialoger o.s.v. Allt beror lite på hur du lägger upp studierna och vilka intressen du har. Arbetslös blir du nog inte så lätt.
2. Vad gäller diskussion om kallet så kan det vara skönt att prata med en präst du litar på. Om du inte vet någon direkt kan man gå till sin hemförsamling och lära känna dem där. Eller också ta kontakt med mig direkt som arbetar med studerande till kyrkliga yrken i Åbo (sofia.liljestrom@evl.fi, 040 341 7487). Min uppfattning om präster att vi vill alltid vill ställa upp och stötta människor som funderar att studera teologi, så hoppas detta uppmuntrar dig att ta steget vidare.
Vad gäller frågor att ställa sig själv så skulle jag först vilja uppmuntra dig att ta lite tid varje dag för att sitta stilla, reflektera och be. Bön är ett vardagssamtal med Gud. Det kan se så olika ut. Det kan vara att sitta stilla och bara titta på naturen, det kan vara att gräla på Gud för allt man är störd på, det kan vara att skriva ner sina böner, eller be färdig skrivna böner. Poängen är den att vi öppnar oss för samtal. Det kan ibland vara skönt att skriva dagbok över hur det känns och vad man upplever. Ibland är man störd och känner att inget fungerar, då ska man skriva ner det också. Likaså att man är osäker på saker, så som sitt kall. Ta med dessa tankar till samtal med någon som du vill tala med. Gärna med någon som har en varm och god tro. I början av ens teologiresa så kan det ibland bli för hårt om man har en hård andligrådgivare, förstås beror det också på personlighet.
Till frågorna; Vem längtar jag efter att bli? Hurudan människa ser jag mig själv bli om 5/10 år? Vad intresserar mig att diskutera? Tycker jag om att fundera om livets mening, döden, orättvisor? Hurudan Gudsbild har jag, (är Gud gård, snäll, rättvid, orättvis, vägledande, frånvarande? Hurudan Gudbild och Gudsrelation skulle jag vilja ha?
Teologisk utbildning är utmanande, rolig, fördjupande, frustrerande och mycket till. Det påverkas av den studiegrupp du får och det kan väcka mycket i en själv. Min förhoppning för de som studerar teologi är att de tar sina studer på allvar, men också låter innehållet lära dem mer om världen, dem själv, samhället, och allt det i förlängning lär en mer om Gud. Då stiger de ut efter ca 5år som människor som både har verktyg och förmåga att ge goda ord och bra stöd åt de som behöver, men samtidigt ha ödmjukhet till andra människor.
Långt svar, men hoppas detta ger något på din resa!
Allt gott så kanske vi hörs!
MVH
Sofia
Kommentarer
Ingen har kommenterat denna sida ännu.
Skriv kommentar
RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer