Brinnande havet?

Hej I uppenbarelseboken så står det 14 Och döden och helvetet kastades i eldsjön. Detta, det vill säga eldsjön, är den andra döden. 15 Och om någon inte fanns skriven i livets bok kastades han i eldsjön. Det innebär att folk varken hamnar i himlen och helvete som inte ens förtjänar det? Så har vi dödsriket i ett annat stycke. Hur kommer folk...
Visa hela frågan och svaret

NisseRarr frågar:

Hej
I uppenbarelseboken så står det

14 Och döden och helvetet kastades i eldsjön. Detta, det vill säga eldsjön, är den andra döden. 15 Och om någon inte fanns skriven i livets bok kastades han i eldsjön.

Det innebär att folk varken hamnar i himlen och helvete som inte ens förtjänar det?

Så har vi dödsriket i ett annat stycke. Hur kommer folk dit där allt liv upphör?

Andreas Lundgren svarar:

Profil Andreas

Hej!

Roligt att du vill studera Bibeln! Du har hittat en spännande passage då du kommit till Uppenbarelseboken. :) 

Uppenbarelseboken är en bok som bygger på syner (det är det som uppenbarelser innebär). Johannes syner/uppenbarelser är metaforer. Det är alltså ett mycket metaforiskt språk vi hittar där. Därför är den en av de svåraste böcker att tolka, tycker jag. 

Kapitlet som du citerar har titeln "Kristi seger över Satan". Uppenbarelseboken handlar väldigt långt om Kristus, alltså Jesus, vad han har för betydelse för oss. Ibland är det ganska hemska bilder som målas upp, men titeln på kapitlet påminner om vad det i slutändan handlar om: Kristus segrar över Satan. Vi får vara trygga i att Jesus har övervunnit döden, och därför är vägen öppen för oss till Guds rike när vi dör. 

Med helvetet tänker vi i kyrkan idag att det inte är så mycket en plats utan mer ett tillstånd utan Gud. Medan himlen är ett tillstånd i gemenskap med Gud. Så när "döden och helvetet kastades i eldsjön" kan man tolka det som att när Jesus dog och uppstod, där han övervann döden, då öppnade han vägen till det eviga livet. 

Det finns många tidigare frågor om helvetet, du kan läsa svaren på några av dem här.

Som sagt är Uppenbarelseboken en klurig bok, och där finns också sådant som kan vara svårt att hitta svar på.

 

Med vänlig hälsning,

Andreas Lundgren, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar