Budskap, syfte och röd tråd

Hej! Jag har ett par frågor till dig/er och vill gärna vet hur ni tänker kring dem. Finns det något samlat budskap i Gamla respektive Nya Testamentet? Vad skulle det i så fall vara, och vad är syftet med de 39 respektive 27 olika böckerna? Och tillsist, finns det en röd tråd genom hela bibeln? Tack på förhand!
Visa hela frågan och svaret

Emilia frågar:

Hej!

Jag har ett par frågor till dig/er och vill gärna vet hur ni tänker kring dem. Finns det något samlat budskap i Gamla respektive Nya Testamentet? Vad skulle det i så fall vara, och vad är syftet med de 39 respektive 27 olika böckerna? Och tillsist, finns det en röd tråd genom hela bibeln?

Tack på förhand!

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej Emilia!

Tack för din fråga. Bibeln har faktiskt en röd tråd. Ofta brukar man tala om en Bibelns "sammanfattning", Bibelns viktigaste budskap, som finns i Joh. 3:16:

"Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv."

Lite enklare uttryckt kan man säga att Bibelns röda tråd är Guds kärlek; Guds kärlek till världen, till människan och till dig. Och vill man göra det ännu enklare så kan Bibelns röda tråd sammanfattas med ett enda ord, eller namn: Jesus. 

Alltid är det kanske inte så tydligt vad en viss bibeltext eller bibelbok har att göra med Jesus. När jag tycker att en bibeltext är svår att förstå brukar jag ställa mig två frågor: 1. På vilket sätt berättar det här om Guds kärlek? 2. Vad har det här med Jesus att göra? Och gräver man i texten med hjälp av de frågorna, så hittar man så småningom den röda tråden som gör bibeltexten lättare att förstå. På det här sättet förstår man också hur de olika böckerna i Bibeln hör ihop, även om de är från början är fristående och skrivna av många olika personer. 

Alla bibelböcker berättar alltså på något sätt om hur mycket Gud älskar oss, hur mycket Han älskar dig. Och därmed handlar allt om Jesus, eftersom Jesus - vad han gjorde och vad som hände med honom - är det viktigaste beviset på Guds kärlek. 

Allt gott!

Rebecka, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar