Den fria viljan

Besvarad: 14.12.2015
Har läst om att Gud gav människan den fria viljan. Varför gjorde han det när det blev så mycket elände på jorden av detta, varför inte göra så att alla människor blev goda istället. Tycker att han gjorde ett STORT misstag.
Visa hela frågan och svaret

Iréne frågar:

Har läst om att Gud gav människan den fria viljan. Varför gjorde han det när det blev så mycket elände på jorden av detta, varför inte göra så att alla människor blev goda istället. Tycker att han gjorde ett STORT misstag.

Anders Lindström svarar:

AndersLindstrom3

Hej!

Tack för en intressant fråga. Låt mig börja med några ledande motfrågor. Hur skulle det vara om vi inte hade en fri vilja? Hur skulle vårt liv gestalta sig då? Spontant tänker jag att vi inte kunde välja den minsta lilla sak utan skulle vara styrda av någon annans subjektiva vilja. Vi skulle fungera som robotar som gör vad ägaren befaller. Ett sådant liv vore inte mänskligt. Antingen har man en fri vilja eller så är man bunden av någon annan. Att människans alla önskningar eller all längtan inte kan helt och hållet förverkligas har inte med fri vilja att göra utan även  andra omständigheter spelar in och påverkar det som sker.

Den fria viljan är ett uttryck för kärlek. Kärlek bygger alltid på fri vilja. En otvungen och fri vilja att älska och göra gott och bygga ett liv tillsammans med någon annan. Kärlek kan aldrig köpas på riktigt, eller tvingas fram under hot. Kärlek kan inte programmeras eftersom den är en dynamisk kraft som lever i den fortsatta skapelsen. Gud är kärlek och skapelsen var god. Därför fanns det från första början inlagt i skapelsen en fri vilja som i bästa fall ger goda innovationer och för livet framåt men samtidigt i den andra vågskålen hot om destruktiva handlingar och livsmönster. Skapelsen var inte färdig på en gång. Dess utveckling fortsätter. I denna process är kärlek, förlåtelse och ansvar viktiga begrepp. Dessa bygger på fri vilja.

Eftersom Gud enligt bibeln är kärlek och vill visa människorna till ett gott liv och att njuta av det goda skapelsen ger, är den fria viljan en förutsättning för detta. Utan fri vilja är livet inget liv utan ett tillstånd av låst och hermetiskt slutet vakuum. Huruvida detta är ett misstag, med fri vilja, bör var och en själv avgöra, men utan fri vilja kan man inte ens reflektera över en sådan fråga.

Sammanfattningsvis: livet och skapelsen är en gåva att förvalta och kärleken och förlåtelsen vår möjlighet att utvecklas till dem vi var tänkta att bli. Lycka till på färden

Mvh

Anders Lindström

Kommentarer

  • Jätteintressant fråga. Jag har funderat mycket på detta. Fri vilja är en sak. Kärlek en annan. Jag tycker inte nödvändigtvis att man måste likställa dessa. Om man genom fri vilja syndar och man just på grund av fri vilja inte kan hjälpa att man syndar då det är mänskligt. Om ingen kan synda kan ingen förlåta eller känna kärlek etc. Det är ju ungefär som att man inte kan visa mod om man inte är rädd. Det är således tur att synden finns i världen för annars hade aldrig någon blivit prövad? Det blir lite mixade signal uppifrån känner jag

    Sparad av Niklas , 26.01.2016 20:19 (8 år sen)

  • jag tycker att när gud ser att den fria viljan missbrukas av vissa o skadar sina medmänniskor borde han ingripa på något sätt. Det är viktigt att kunna förstå varför han inte gör detta.

    Sparad av Wicky, 14.11.2016 22:33 (7 år sen)

  • Svaret på frågan om den fria viljan är mycket bra, sett ur en människas synvinkel. Sett ur Guds synvinkel är den fria viljn nyckeln till att vi är unika personligheter som samtidigt är lika Gud i den meningen att vi kan tänka och omsätta våra tankar så att de blir verkliga för andra. Eftersom vi liknar Gud men inte är likadana som han har vi två möjligheter; tänka på Gud och leva för andra eller tänka på oss själva och leva själviskt. En ateist kallar det senare sättet att tänka humanism, en kristen talar om arvssynden.

    Sparad av Gunnar, 26.03.2017 09:10 (7 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar