Den sjunden dan ska man vila

Hej Hur ser ni på saken att man arbetar även den sjunde dagen? Matbutiker och restauranger, caféer har öppet, men det är ju arbete. Att släpa och kånka på lådor i ett förrådd är ju slitsamt,, blir det OK när det är en matbutik? Taxi och buss,, hur kan det vara OK? Står inte i bibeln i vilken grad arbete det gäller, så vad är skillnaden att en...
Visa hela frågan och svaret

NisseHarr frågar:

Hej

Hur ser ni på saken att man arbetar även den sjunde dagen? Matbutiker och restauranger,
caféer har öppet, men det är ju arbete.

Att släpa och kånka på lådor i ett förrådd är ju slitsamt,, blir det OK när det är en matbutik?
Taxi och buss,, hur kan det vara OK?

Står inte i bibeln i vilken grad arbete det gäller, så vad är skillnaden att en bonde
sår frön på åkern som bara är en liten promenad och inget ansträngande?

Packa lådor i butik och laga mat i restaurang , köra taxi o buss är ju mer ansträngande
jämfört med att sprida frön på åkern. Så vad är det för arbete man menar att inte göra
för det finns ju ingen instruktion på det?

Jessica Högnabba svarar:

jagfarg2

Hej!

Du lyfter fram en mycket viktig fråga - en som jag tror det är hälsosamt att fundera på. Det finns ett bibelställe som har hjälpt mig att förstå det här med vilodag, nämligen Mark. 2:23-28. Texten berättar om när Jesus och lärjungarna går på ett sädesfält och lärjungarna samtidigt rycker av ax. På den tiden var det förbjudet under sabbaten (eller vilodagen), vilket fariseerna också påpekar. Jesus försvarar ändå lärjungarna och säger att ”Sabbaten blev till för människan och inte människan för sabbaten”. Jag tänker att det beskriver vilodagen. Gud gav människan vilodagen för att vi behöver paus, vila och återhämtning. Vi behöver stilla oss och umgås med Gud. Jag tror vilodagen mera ska vara en möjlighet till paus än en dag fylld med krav och förbud.

Ibland funderar jag om det skulle göra oss människor gott om vi fortfarande firade söndag som gemensam vilodag. Att det skulle finnas en dag när pulsen blev långsammare, man skulle tvingas stanna upp och alla hade möjlighet att umgås med sina käraste. Samtidigt funderar jag hur det skulle gå om det inte fanns t.ex. läkare, poliser eller busschaufförer på jobb. Alla människor behöver en vilodag men kanske den vid behov kan firas en annan veckodag (i Gamla testamentet var vilodagen lördag). Det finns också ett bibelställe (Matt 12:9-14) där Jesus botar en man med sjuk hand och säger att det är ”…tillåtet att göra gott på sabbaten”.

Du har rätt i att det saknas klara instruktioner om vilodagen. Det kan därför vara lite svårt att förstå och människor föhåller sig till den också olika. Hoppas dessa bibelställen kan hjälpa dig lite!

Jessica Högnabba, präst

Kommentarer

  • Hej Det innebär att om taget har gått sönder Söndag morgon så måste det regna in tills Måndag. Det är Guds avsikt att det ska bli blött inomhus eftersom arbete inte får utföras söndagar. Att sköta om sjuka personer det går bra. Döda ting gäller inte oavsett.

    Sparad av NisseHarr, 17.02.2016 16:55 (4 år sen)

  • Ok, du tänker så. Jag tänker lite annorlunda. Jag har svårt att se varför Gud skulle vilja att hemmet ska bli vattenförstört ifall det går att undvika. Men om det bara gällde att piffa upp hemmet så skulle jag nog försöka ge grannarna söndagsfrid istället för att välja det som renoveringsdag.

    Sparad av Jessica Högnabba, 24.02.2016 10:34 (4 år sen)

  • Vilodagen spenderas med ekologiskt odlad broccoli vi själva odlat ute på ängen. Ber en bön för er alla ikväll, mina bröder och systrar! Amen.

    Sparad av MORTALMANGEttv, 20.10.2019 07:29 (8 månader sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar