Dödsstraff

Vad tycker Hinduismen och Buddhismen om dödsstraff?
Visa hela frågan och svaret

Ida frågar:

Vad tycker Hinduismen och Buddhismen om dödsstraff?

Prästen svarar:

Hej Ida!

Du undrade hur Hinduismen och Buddhismen ställer sig till dödstraff. Jag frågade några bekanta om det, som känner till just de religionerna och hittade en bra länk om det.Trots att de flesta religioner talar om omtanke och förlåtelse, finns det fortfarande många länder där dödstraff existerar. 58 av världens länder har fortfarande kvar dödstraff i sin lagstiftning, trots att siffrorna över avrättade går ned hela tiden.

Om vi börjar med Hinduismen. I uråldrig indisk lagstiftning tänker man sig att straff behövs för att upprätthålla karma-lagen. Lagen om sådd och skörd. Gör man något ont förtjänar man ett straff. I väldigt grova fall, t.o.m. dödstraff. Till grova brott räknades bl.a. mord, mordbrand, dråp, förgiftning, försäljning av människokött, stöld, otrohet, förfalskning, landsförräderi och om man förstör ett tempel. I det uråldriga Indien tänkte man sig att det är kungens uppgift att se till att människor blev straffade. Man jämförde kungen som lät avrätta människor, likt en trädgårdsmästare som rensade ogräs i sin trädgård. Fortfarande idag är Indien ett land som har dödsstraff. Måns Broo, docent i jämförande religionsvetenskap vid Åbo Akademi svarar såhär:

Allmänt kan man säga att hinduer i gamla tider allmänt ansett dödsstraff berättigat för allvarliga brott. Ibland har man argumenterat för dödsstraffets barmhärtighet -- straffas brottslingen på rätt sätt i (slutet av) detta liv så slipper han eller hon ett kanske ännu värre straff i nästa liv. Å andra sidan genomströmmas hinduismen av ett ideal av barmhärtighet och ickevåld (ahimsa), som gör att man ofta lyfter fram möjligheten till bot och bättring, också för människor som "gjort sig förtjänta" av lagens strängaste straff.

Buddhismen talar allmänt om hur kriminella kan rehabiliterade och bättra på sitt liv efter sina brott. Det finns en berättelse om hur Buddha får en mördare och landsvägstjuv att förändra sitt liv. Den buddhistiska skriften, Dhammapada, som berättar om hur man skall leva sitt liv säger att "hat upphör inte av hat, hat upphör genom kärlek; detta är en eviga lagen". En av de första buddhistiska kejsarna sade att staten inte skall straffa med hämnd. I modern tid finns fyra länder med buddhism som statsreligion: Bhutan, Kambodja, Sri Lanka och Thailand. Kambodja avskaffade dödstraffet 1993, Bhutan 2004. I Thailand och Sri Lanka, finns det fortfarande.

Även inom kristendomen debatterar man huruvida kristendomen godkänner eller förkastar dödstraffet. För oss här i Norden är det en självklarhet med att det inte är rätt att döda någon, att alla förtjänar en andra chans. Däremot om man diskuterar saken med en amerikan, kan han säga att Gud har gett kungen ett svärd och det är för att skipa rättvisa med, den tanken är hämtad från Romarbrevet 13:4

Det är inte för inte som överheten bär sitt svärd; den står ju i Guds tjänst som hämnare, för att vreden skall drabba den som gör det onda.

 

Tomas Ray

Kommentarer

  • Bra sammanfattning, du kan se olika perspektiv på frågan genom religionerna och se hur de ställer sig till frågan. Tydlig källa också

    Sparad av Tomas Cook, 22.02.2017 12:04 (7 år sen)

  • Hej Hur fungerar dödsstraffen inom kristendomen och vad gör de åt händelsen.

    Sparad av Kevin, 29.05.2017 15:32 (7 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar