Dopklänning för äldre barn

Hej! Min dotter som är två år nu är tyvärr inte döpt än. Vi har fått ett barn till som är två månader och ska snart boka datum för dubbel-dop till våra barn. Det jag undrar över är vad som är lämplig klädsel till dottern på dopet. Jag hittar inga dopklänningar i hennes storlek! Min son som är nyfödd har en dopklänning men jag kan inte hitta någon i...
Visa hela frågan och svaret

Hej!
Min dotter som är två år nu är tyvärr inte döpt än. Vi har fått ett barn till som är två månader och ska snart boka datum för dubbel-dop till våra barn. Det jag undrar över är vad som är lämplig klädsel till dottern på dopet. Jag hittar inga dopklänningar i hennes storlek! Min son som är nyfödd har en dopklänning men jag kan inte hitta någon i dotterns storlek!

Patricia Högnabba svarar:

Patricia Hognabba

Hej!
bebi
Det finns inget "måste" för vad man skall ha på sig vid ett dop, men det är en mycket gammal tradition att klä sig i vitt - redan de första kristna gjorde så. Den vita färgen symboliserar renhet, oskuldsfullhet och nåd. Att klänningen ofta är lång påminner om att barnet får växa i i det sammangang (dopet/den kristna kyrkan/tron) som föräldrarna som valt för sitt barn. När man sedan konfirmeras bekräftar man sitt dop iklädd en vit dräkt (alba) igen.

Det går alltså bra med (gärna en vit) sommardräkt eller dyl. I många församlingar kan man låna dopklänningar - kolla upp det om ni har behov! 

Önskar er ett fint och stämningsfullt dop!

Patricia Högnabba | Fråga prästen

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar