Dränkte syndafloden fiskarna?

Hejhej! Jag är en kristen tjej på 12 år som arbetar med religion i skolan. Vi pratar just nu om bibliska berättelser, och en av dem som jag inte kan förstå mig på är syndafloden. Jag ska inte ifrågasätta guds val att dränka djuren och människorna, utan det jag undrar är hur vattendjuren kunde dränkas. Vattendjur är ju vattendjur. De behöver inte sy...
Visa hela frågan och svaret

Unn frågar:

Hejhej! Jag är en kristen tjej på 12 år som arbetar med religion i skolan. Vi pratar just nu om bibliska berättelser, och en av dem som jag inte kan förstå mig på är syndafloden. Jag ska inte ifrågasätta guds val att dränka djuren och människorna, utan det jag undrar är hur vattendjuren kunde dränkas. Vattendjur är ju vattendjur. De behöver inte syre för att överleva. Kanske långsökt fråga, men man måste ju veta liksom....

Linus Stråhlman svarar:

28377804 10156147279704938 8779338236060489450 n

Hej och tack för din fråga!

Ofta läser vi texten i gamla testamentet på det sätt som vi skulle läsa texter idag. Men gamla testamentets texter är nedtecknade för flera tusen år sedan och har antagligen förts vidare muntligt i tusentals år innan de nedtecknats. Sättet att tänka och beskriva naturen och arter var något helt annat då berättelsen uppkommit. Vårt sätt att tänka om arter i naturen är helt annorlunda än det var för flera tusentals år sedan. Det var inte lika viktigt att ruta in varendaste en art, biotop och loppa då som det är nu. 

Det viktigaste i berättelsen om syndafloden verkar över lag vara människan; det är hon som är syndig. Det är mänskligheten som behöver en ny start. Ett slags omstart.

Läser vi berättelsen i 1 Mos 6-10 riktigt noggrant så märker vi att där inte alls talas om djur som lever i hav och sjö. Det är inte viktigt för berättelsens poäng! Endast om landlevande djur. Våra svenska översättningar använder rätt ofta ordet jorden då det talas om landlevande djur. Läser vi grundtexten, alltså texten på hebreiska, så används ordet adama (אֲדָמָה) som betyder jord (alltså substansen), mylla, jordens yta osv. Enligt detta så fick fiskar och annat liv i haven leva vidare mer eller mindre oberörda av syndafloden.

Berättelsen har skrivits med något annat än biologi och historieskrivning i åtanke. Det är poängen som är det viktigaste. Poängen är inte vilka djur eller hur de dör. Poängen är omstarten och att det är ett nytt förbund som gör omstarten.

Gud gör ett nytt försök med Noa och det folk som så småningom växer fram. Fiskarna är liksom inte viktiga för poängen i den här berättelsen. Syndafloden och det nya förbundet pekar mot Guds son som ska komma.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar