Falska profeter

Hur känner man igen en falsk profet ? Om personen säger, att han/hon är frälst och predikar om Gud, hur kan man då veta, att det är sant ?
Visa hela frågan och svaret

Lurad frågar:

Hur känner man igen en falsk profet ? Om personen säger, att han/hon är frälst och predikar om Gud, hur kan man då veta, att det är sant ?

Hans Boije svarar:

Ledsen att du fått vänta på svar länge.

Din fråga är viktig men också svår och gränsen kan vara hårfin. Historien har också många exempel på förkunnare, "profeter" som börjat bra men som sen glidit in på först  tveksamma vägar för att i många fall sen "spåra ur helt.

Hur den enskildes relation till sin Gud ser ut och om någon är frälst eller inte vet bara Gud och vi kan inte ha det som något kriterium.

Det som däremot är tydligt i bibeln är att man skall pröva inte bara profeter som helhet utan även varje enskilt budskap ”Släck inte Anden. Förakta inte profetior, men pröva allt, behåll det goda, och håll er borta från allt slags ont” (1 Thess 5:19–22).

Hur man prövar profetiska budskap är inte lätt men det viktigaste kriteriet är att varje budskap måste stämma överens apostlarnas dvs. bibelns undervisning. Varje budskap som säger något annat än vad bibeln förkunnar är som utgånspunkt falskt. Sen kan ju profetior också handla om saker som inte direkt finns berörda i bibeln och de är ju svårare att bedöma och prövningen måste då vara mer allmän och handla om det som sägs stämmer överens om huvudbudskapet.  Och det som är huvudbudskapet är Jesus Kristus och det hans fräslningsgärning.  

Det är nog den bästa måttstocken Hur tydligt lyfts Jesus fram - Varje budskap som lyfter fram Jesus är som utgångspunkt värt att lyssna på (fortfarande prövande allt) och budskap där Jesus skyms eller ligger i bakgrunden skall vi vara skeptiska mot.

Hoppas det hjälpte dig något - vi kan gärna diskutera vidare

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar