Finns det några kvinnliga religiösa ledare inom kristendomen?

Finns det några kvinnliga religiösa ledare inom kristendomen?
Visa hela frågan och svaret

Melissa frågar:

Finns det några kvinnliga religiösa ledare inom kristendomen?

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej, Melissa!

Tack för din fråga. Visst finns det kvinnor som är ledare inom kristendomen! Men det beror kanske lite på vad du menar med ledare. Katolska och ortodoxa kyrkan tillåter inte att kvinnor prästvigs och därmed kan de heller inte få officiella ledarposter inom kyrkan, som t.ex. biskop, partiark, kardinal, påve osv. Protestantiska kyrkor däremot godkänner kvinnliga präster och därmed kan kvinnor också få officiella ledarposter. T.ex. Sverige har för tillfället en kvinna som ärkebiskop, Antje Jackelén. Även om katolska och ortodoxa kyrkan inte godkänner kvinnliga präster så finns i kyrkornas historia många kvinnor som varit viktiga förebilder och påverkat kyrkornas teologi och praxis. Flera av dem har blivit helgonförklarade. På så sätt kunde dessa kvinnor också ses som religiösa ledare trots att de inte haft officiella ledarposter.

Också Bibeln talar om kvinnor som religiösa ledare. Redan i Gamla Testamentet kan vi bl.a. läsa om Debora som blev domare för Israels folk. Domaren ledde folket och var därmed också en religiös ledare. I Nya Testamentet kan vi i Apostlagärningarna och breven - som berättar om de första kristna - läsa om kvinnor som blir centrala personer i skapandet av nya församlingar. 

Så, visst finns det kvinnliga religiösa ledare inom kristendomen. Men det beror lite på hur vi definierar en ledare och vilka kristna kyrkor vi talar om.

Allt gott!

Rebecka, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar