Fördelar med att vara präst?

Förutom att bara få arbeta med människor i guds namn, samt även utvecklas som person. Vad är förderlarna med att arbeta som präst? Kan man jobba utomlands? Får man hjälp socialt av kyrkan, som tex boende i områden nära kyrkan, transport till och från jobbet etc. Vad kan man förvänta sig inom yrket mm? Tack för svar.
Visa hela frågan och svaret

John frågar:

Förutom att bara få arbeta med människor i guds namn, samt även utvecklas som person. Vad är förderlarna med att arbeta som präst?
Kan man jobba utomlands?
Får man hjälp socialt av kyrkan, som tex boende i områden nära kyrkan, transport till och från jobbet etc.
Vad kan man förvänta sig inom yrket mm?

Tack för svar.

Linus Stråhlman svarar:

Linus

Hej,

tack för din fråga! 

Som präst i den Evangelisk Lutherska kyrkan i Finland kan man jobba med väldigt många olika saker bl.a. i församling(församlingspastor, kaplan, kyrkoherde), vid sjukhus eller vårdanstalt, i försvarsmakten, i förening(väckelserörelser m.m.), som missionär, lärare, forskare, journalist, media(tv, radio..), biskop, administration vid domkapitel och kyrkostyrelse, som missionär för att nu nämna de vanligaste uppgifterna. Uppgifterna finns ofta i Finland, men vissa uppdrag utför man i utlandet, t.ex. som missionär, eller som präst i sjömanskyrkan. 

I regel är jobbet mycket varierande och mångsidigt. Lite beroende på var man jobbar och vilka uppgifter man har kan man jobba med t.ex. nästan enbart musik, med administration, bibeln och bibeltolkning. I församling kan man räkna med att arbetsuppgifterna är  mycket varierande och mångsidiga. Genom ämbetet får man vara med om mångal olika slags fester, tillfällen, högtider, man träffar människor i alla slags livssituationer och samhällsskikt. 

Vissa församlingar har tjänstebostäder eller dylikt, men det börjar vara sällsynt. Ibland kan det finns kontor och verksamhetslokaler i gamla och vackra byggnader och ibland i fallfärdiga hus. Kyrkorna och kapellen är oftast fina byggnader och jag ser det som en förmån att få förrätta mässa i en medeltida kyrka. Man kan förvänta sig både uppskattning och högaktning för att man bär "kragen", men också förakt och ibland rädsla då man träffar människor. Ämbetet både öppnar dörrar och stänger dem framför en. 

Man kan förvänta sig intressanta och mångsidiga uppgifter, oregelbundna arbetstider, människomöten av alla de slag och fina kolleger.

Det är svårt att ge ett heltäckande svar eftersom det är så olika mellan församlingar för att inte tala om alla de andra platser man kan jobba på. 

Allt gott,

Linus, präst 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar