Fosterdiagnostik och genmanipulation

Hej! Jag håller på att göra ett skolarbete om etik och närmare bestämt om etiska frågor/problem med fosterdiagnostik och genmanipulation/modifiering av foster. Jag vet att genmanipulation ännu är förbjudet i de flesta länderna men tack vare CRISPR-Cas9 tekniken så tror jag att genmodifieringen kan bli mer aktuellt i framtiden. Först och främst und...
Visa hela frågan och svaret

Max frågar:

Hej!

Jag håller på att göra ett skolarbete om etik och närmare bestämt om etiska frågor/problem med fosterdiagnostik och genmanipulation/modifiering av foster. Jag vet att genmanipulation ännu är förbjudet i de flesta länderna men tack vare CRISPR-Cas9 tekniken så tror jag att genmodifieringen kan bli mer aktuellt i framtiden. Först och främst undrar jag vad kyrkans syn på fosterdiagnostiken är. Om genmanipulation av foster i framtiden blir möjligt att göra så hur skulle kyrkan se på det då? Hur ser alltså kyrkan på konceptet att genetiskt ändra något i specifikt en människas DNA? Så undrar jag också hur kyrkan ser på genetik överlag när de kommer till just oss människor. Hur långt får man gå i forskningen? Vad allt får man genetiskt ändra?

Tack på förhand för svar!

Linus Stråhlman svarar:

Linus

Hej och tack för din fråga!

Vi har flera frågor och svar sedan tidigare här på sajten. Du hittar dem genom att skriva "genteknik" eller "kloning" i sökfältet. Eller så kan du kolla in dessa frågor: denna, denna, denna och denna.

Ur ett kristet perspektiv handlar det i grund och botten om vårt syfte med den genetiska manipulationen. Vill vi göra gott genom den, eller skaffa egen vinning genom den? Jag tror inte att det finns ett enda svar, ett kategoriskt imperativ eller en entydig moralisk instruktion i fråga om genmanipulation eller människans DNA. 

Allt gott, Linus

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar