Fråga om dop

Hej! Jag är döpt i spanien fast inte i en kyrka utan på en balkong i Spanien av en präst. Räknas man fortfarande som kristen även fast man inte blev döpt i en kyrka fast av en präst. Jag blev döpt av en präst från svenska kyrkan, är jag då ortodox, protestans eller katoli? Kan man be hemma istället för i kyrkan, min föräldrar går inte till kyrkan...
Visa hela frågan och svaret

Nelly frågar:

Hej! Jag är döpt i spanien fast inte i en kyrka utan på en balkong i Spanien av en präst. Räknas man fortfarande som kristen även fast man inte blev döpt i en kyrka fast av en präst. Jag blev döpt av en präst från svenska kyrkan, är jag då ortodox, protestans eller katoli? Kan man be hemma istället för i kyrkan, min föräldrar går inte till kyrkan för dem är inte kristna och jag får inte gå dit själv på gudstjänster eller konfirmation. Räknas jag som Kristen fast jag inte är döpt av en präst och hur ska man veta om man är ortodox, protestant eller katoli om man inte döptes i en kyrka??

Linus Stråhlman svarar:

28377804 10156147279704938 8779338236060489450 n

Hej,

jag skulle säga att det räcker med att du tror att Jesus Kristus är Gud och att han kom till jorden, dog för dina synder och uppstod igen på den tredje dagen så att du ska kunna komma till Gud. Dopet är en bekräftelse på detta. 

Dopet behöver inte ske i en kyrka. Det är mycket vanligt att det sker i ett hem, i en festlokal, på den vackra gården utanför sommarstugan osv. 

Ortodox, katolik, lutheran osv. är medlemmar av olika samfund. Ofta hör man till det samfund man vuxit upp i, men man kan även byta. Om du är osäker på vilket samfund du hör till (eller något alls) så kan du i Finland gå till någon av de evangeliska lutherska församlingarnas kansli. De kan kolla om du hör till något samfund. I Finland får de som är över 15 år själva bestämma om de hör till kyrkan (eller något annat). Om du inte hör till någon kyrka och vill vara kristen, så kan du bli medlem. De olika kyrkorna har lite olika praxis kring hur man blir medllem. Det är bäst att ta kontakt med en församling och/eller en präst så kommer ni gemensamt vidare.

/Linus

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar