Fråga om omdop

Hej! Jag har två frågor. 1. Är det möjligt att bli döpt som vuxen i lutherska kyrkan trots att man är barn döpt? 2. Vad händer i så fall med den präst som förättar detta dop om det kommer till domkapitlets kännedom? Får hen en varning eller blir hen avkragad eller händer ingenting? Jag önskar inget svar på någon fråga som jag inte ställer, tack!...
Visa hela frågan och svaret

Pappa frågar:

Hej! Jag har två frågor.
1. Är det möjligt att bli döpt som vuxen i lutherska kyrkan trots att man är barn döpt?
2. Vad händer i så fall med den präst som förättar detta dop om det kommer till domkapitlets kännedom? Får hen en varning eller blir hen avkragad eller händer ingenting? Jag önskar inget svar på någon fråga som jag inte ställer, tack!

Linus Stråhlman svarar:

28377804 10156147279704938 8779338236060489450 n

Hej och tack för din fråga!

I den Evangelisk lutherska kyrkan i Finland har vi ett dop. Vi räknar med att det räcker med ett dop och Gud verkar genom det dopet. Har en person blivit döpt som barn behövs inget dop i vuxen ålder. Däremot finns inget hinder för en vuxen att bli döpt ifall personen inte blivit döpt t.ex. som barn. Något hinder för en dop påminnelse/åminnelse i vuxen ålder finns inte heller alltså en gudstjänst där t.ex. prästen ritar ett kors i pannan med vatten från dopfunten för att påminna om dopets nåd.

Om en präst i den Evangelisk lutherska kyrkan i Finland medvetet döper en person som blivit döpt som barn i samma kyrka har prästen gått emot kyrkans ordning. I så fall kallar biskopen prästen till samtal. Utifrån det avgörs sedan fortsättningen. För prästen kan det handla om en varning (en åtgärd i arbetsledande syfte), någon form av tillsägelse av biskopen eller domkapitlet, avstängning från ämbetet för några veckor eller månader eller i värsta fall att personen inte längre kan vara präst i kyrkan (avkragning). Det avgörs av biskopen och domkapitlet utgående från situationen, omständigheterna och prästens egen syn på saken.

Linus

Präst och domkapitlets notarie
Domkapitlet i Borgå stift

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar