Frälst?

Hur kan man säkert veta, om man är frälst? Är man frälst, om man tvivlar ? Hur får man bort tvivlet ? Tvivlet är ju ett hot i tillvaron.
Visa hela frågan och svaret

Kat frågar:

Hur kan man säkert veta, om man är frälst? Är man frälst, om man tvivlar ? Hur får man bort tvivlet ? Tvivlet är ju ett hot i tillvaron.

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej, Kat!

Tack för din fråga. Många har funderat på frågan hur man vet om man är frälst, även jag själv någon gång. Jag väntade på en viss känsla eller en häftig upplevelse som jag hört att andra varit med om. Men något sådant har jag aldrig varit med om. Istället är Bibelns ord avgörande för mig: "Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad." (Rom. 10:9) och "Den som tror och blir döpt skall räddas" (Mark. 16:16a). Jag tror att Jesus är Herre, jag tror på Fadern, Sonen och den heliga Anden och jag bekänner detta bl.a. varje gång jag läser med i trosbekännelsen. Varje gång jag ber är ju också bönen i sig en bekännelse att jag tror. Jag är också döpt och i dopet ger Gud oss också frälsningen som gåva då vi i dopet förenas med Kristi död och upståndelse. Jag kan alltså på goda grunder dra slutsatsen att jag är frälst. Också du kan vara säker på att du är frälst om du tror, bekänner och är döpt.

Och du kan vara säker på att du är frälst också när du tvivlar och sviktar i tron. Dopet gäller hela livet och det kan inget sudda ut, oberoende vad som händer i livet. Tvivel är absolut inget att vara rädd för. Tvivel och tro hänger ihop och man ska inte se det som ett hot. Tvärtom är tvivlet en möjlighet. Genom tvivlet kan vi utforska tron, tvingas vi tänka igenom vad vi verkligen tror på, genom tvivlet kan tron bli starkare. Ibland förväxlar man tvivel med otro, som är något helt annat och som Jesus varnar oss för. Men tvivel är inte farligt, utan något vi kan dra nytta av och lära oss av. Jesu lärjunge Tomas tvivlade, men Jesus kom till honom och mötte honom så som han behövde bli bemött och han fick fortfarande vara en lärjunge med en viktig uppgift. Jag har tvivlat och t.o.m. vänt Gud ryggen, men de erfarenheterna har bara gjort mig starkare och tryggare i min tro. Nu vet jag bättre var jag själv står, mina rötter går djupare och jag kan också bemöta andra människor på ett bättre sätt. Och visst händer det fortfarande att jag i utmanande perioder kan uppleva tvivel, men då är det skönt att kunna vända sig till Gud mitt i tvivlet, skönt att kunna säga "Gud, nu tycker jag faktiskt det är jobbigt och svårt att tro på dig, nu är jag inte riktigt säker" och veta att Gud hör den bönen och svarar på den också. Han hjälper mig med tvivlet och lär mig saker genom det, han ger mig nya chanser. Och det får också du lita på när du tvivlar.

Hoppas du får vara trygg i vetskapen om att du är frälst och att du får se tvivlet som en möjlighet och inte ett hot.

Allt gott!

Rebecka, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar