Fruktan

Varför ska man frukta Gud? Tex står de i Psaltaren kapitel 85, vers 9 - 14 "De som fruktar honom har nära till hans hjälp, hans härlighet bor i vårt land".
Visa hela frågan och svaret

Emil frågar:

Varför ska man frukta Gud? Tex står de i Psaltaren kapitel 85, vers 9 - 14 "De som fruktar honom har nära till hans hjälp, hans härlighet bor i vårt land".

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej, Emil!

Tack för din fråga. Det här med fruktan är något som ofta förbryllar människor: ska man vara rädd för Gud? Det ord som kommer närmast betydelsen i vårt moderna svenska språk är "respekt". Vi ska respektera Gud. När Bibeln talar om att frukta Gud så menar man att man ska ge Gud den respekt, ära, vördnad han är värd. Gud som har all makt, är större, mer, mäktigare än något vi kan tänka oss är värd maximal respekt. Hela skapelsen är i hans händer. Han ger liv, men sätter också en gräns för livet. Gud är också kälek och han älskar oss mer än vi någonsin kan förstå. Han älskar oss så mycket att han gav sin son - sig själv - för vår skull. En sådan kärlek är också värd kärlek som gensvar. När Bibeln talar om att vi ska frukta Gud, så är det allt detta och mycket mer man menar. Ordet "frukta" har mer tyngd i sin betydelse än "respektera" och "älska", sätter mer i rörelse i oss. Därför är det ett bättre ord än "respektera" eller "älska". Men innebörden är i alla fall den att för att Gud är den han är behöver vi ge honom maximal respekt och kärlek.

Allt gott!

Rebecka, präst

Kommentarer

  • För Gud kan förgöra både kropp o själ

    Sparad av ivo, 21.03.2017 21:45 (3 år sen)

  • Tack Rebecka Klarare än så kan det inte uttryckas! Så kvinna du är drev undan fruktan med en kraftig stråle ljus bättre än mången man. En manlig kollega

    Sparad av Gunnar, 26.03.2017 08:57 (3 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar