Genteknik

Hur ser ni på genteknik och genmodifierade organismer? Är det rätt att utföra genetiska experiment i forskningssyfte på djur? Ska man äta genmodifierade livsmedel? Är genmanipulation ett intrång på livets allra minsta byggstenar, eller en möjlighet att utveckla våra levnadsförhållanden (t.ex. genom A-vitaminberikat ris som kan motverka blindhet i u...
Visa hela frågan och svaret

Sara frågar:

Hur ser ni på genteknik och genmodifierade organismer? Är det rätt att utföra genetiska experiment i forskningssyfte på djur? Ska man äta genmodifierade livsmedel? Är genmanipulation ett intrång på livets allra minsta byggstenar, eller en möjlighet att utveckla våra levnadsförhållanden (t.ex. genom A-vitaminberikat ris som kan motverka blindhet i utvecklingsländer)?

Linus Stråhlman svarar:

28377804 10156147279704938 8779338236060489450 n

Hej!

Vilken spännande och aktuell fråga du ställer!

Det är inte lätt, om inte nästintill omöjligt, att ge ett heltäckande och entydigt svar. Genteknik och manipulation är ett så brett område, från kloning till att avla fram hästraser till att få grödor att växa bättre. Genteknik är inte heller entydigt “onaturligt”, det är ju de facto det som händer hela iden omkring oss i naturen genom naturlig evolution!

Det kanske också verkar som om gentekniken är någonting väldigt nytt, som vi människor har hittat på för inte så länge sedan. Men genteknik har funnits så länge människan odlat grödor och hållit husdjur. Genom att korsa olika raser för att t.ex. få mer tåliga grödor eller att avla fram den snabbaste hästen är ju också genteknik, fastän mycket långsammare än den som sker i ett laboratorium. Allt det vi köper i butiken idag är genmanipulerat på ett sätt eller annat.

Att människan är tillräckligt smart och klok för att utföra allt det här är rätt fantastiskt! Tänk att Gud har gett människan en förmåga att vara så kreativ! Frågan är om det här kan vara en möjlight för männsikan att vara med-skapare tillsammans med Gud. Ifall gentekniken förvaltas rätt så kan den, om jag förstått saken rätt, hjälpa till med att t.ex. återuppliva hotade eller redan utdöda arter!

Jag tycker att en större fråga än enskilda experiment, risodlingar eller djurförsök är syftet bakom alla dessa. Med vilket mål i sikte utför vi genmanipulation? Är det för att kunna avla fram den perfekta hästen för att vinna stora pengar på hästkapplöpning eller för att de verkligt fattiga människorna ska kunna ha en gröda, t.ex. ris, som kan växa på den odlingsmark de har till förfogande? Som med så mycket annat handlar det om vi väljer att använda det för gott eller för ont. I Bibeln berättas det om hur Gud skapade människan och befallde henne att förvalta jordens resurser (1 Mos 1:28, 2:15). Det är upp till oss att fundera vad som är gott förvaltarskap och vad som är ont och själviskt.

Jag hoppas att det här svaret hjälper dig i dina funderingar! Inget hindrar dig från att välja de ekologiska produkterna i butiken och välja bort t.ex. kosmetika som är testat på djur.

Mvh,
Linus

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar