Häxkonst

Besvarad: 27.09.2023
Hej! Jag tycker magi och läkande föremål och örter är väldigt lockande. Det känns naturligt att t.ex kunna gå ut i skogen, plocka någon växt och använda det för att frambringa ett helande medel mot ett sår. Och det känns bra att känna livets energi och förföras av lågan hos ett ljus. Men jag vill inte svika Gud. Hur ser Gud på magi och människor m...
Visa hela frågan och svaret

A frågar:

Hej! Jag tycker magi och läkande föremål och örter är väldigt lockande. Det känns naturligt att t.ex kunna gå ut i skogen, plocka någon växt och använda det för att frambringa ett helande medel mot ett sår. Och det känns bra att känna livets energi och förföras av lågan hos ett ljus. Men jag vill inte svika Gud. Hur ser Gud på magi och människor med förmågor utöver det vanliga?

Sofia Liljeström svarar:

Image

Hej A!

Intressant fundering!

Först av allt behöver vi minnas att Gud finns med oss. Vi möter Gud i naturen, i varandra och allt skapat. 
Det är inte meningen att vi ska vara avklippta från naturens gåvor, helande örter och eld och ljus, men däremot så ska vi minnas att Gud är där med oss. Hur är inte själva växten, stenen eller trädet (det som kallas Panteistiska religioner, Pan= allt, teism= Gud), men vi möter Gud Inuti allt som finns (Då kallas det Pan-EN- teism, dvs pan= allt, En= inuti, teism= Gud).

Det här är viktigt för att när du sedan längtar efter naturen, att söka helande örter och se in i lågan, så kan du fråga Gud i bön, vad Gud vill säga dig genom denna längtan. Vad är det Gud vill lära dig idag från naturen. En jättefin bok om Gud i naturen är t.ex. "Naturens katedral" av Hans-Erik Lindström, (https://www.libris.se/product/naturens-katedral/) om att möta Gud där. 

Sen när det gäller magi så finns det sådana ting i vår värld som vi inte kan se och riktigt förstå.
I bibeln förstår vi att det finns onda makter och andrar som vill förleda människor bort från det goda som Gud ger.
Visserligen så var det på Jesu tid också en onda andar som enligt dem orsakade flunssa, så de såg på världen annorlunda, men det kvarstår ändå att det finns makter också idag som inte är att leka med. Jag vet människor som mött spöken, andra som testat gränser lite för långt med att kontakta andar, samt att jag själv har mött sådant som inte kan förklaras logiskt. 

Det som är viktigt att minnas i möte med detta är att Gud har makten över världen. Inte ens ondskan kan övervinna ljuset, godheten och sanningen. SÅ vi ska inte gå omkring och vara rädda för världen, men vi ska inte heller vara oförsiktiga när vi handskas med sådant som kan öppna för onda makter. 

Med allt detta sagt så tror jag att din längtan att fortfarande gå med Gud och inte svika Gud är nyckeln i det hela. Det betyder att Gud som känner dig djupare och långt mer än du själv har planterat denna längtan efter naturen, (och i det yttersta satt längtan efter Guds godhet i dig), vill alltså att du ska fortsätta gå dit mot naturen, men också gett dig självbevarelsedrift att fundera, fråga och söka efter det goda i naturen. Söka Gud. 

En annan sak du kan ta med i helheten är att gå med i en pilrimsvandring, d.v.s. en vandring där naturen och Gud är i centrum. Församlingar ordnar ofta sådant, det kan du söka på i din närhet. 

Jag önskar dig Guds rika välsignelse och vägledning på din resa i naturens tecken. 

Allt gott!
Sofia

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar