Hinduismen och kristendomen

Undrar om det finns några likheter mellan hinduismen och kristendomen? De båda religionerna ser ju så olika ut men tänkte att det måste finnas nåt lika med dom men kan inte komma på något! Undrar också varför i hinduismen tror man att man återföds och kan återfödas i ett djurs kropp (har jag rätt?) men i kristendomen har man bara ett liv på jorden...
Visa hela frågan och svaret

tryiu frågar:

Undrar om det finns några likheter mellan hinduismen och kristendomen? De båda religionerna ser ju så olika ut men tänkte att det måste finnas nåt lika med dom men kan inte komma på något!

Undrar också varför i hinduismen tror man att man återföds och kan återfödas i ett djurs kropp (har jag rätt?) men i kristendomen har man bara ett liv på jorden, varför är det så här? Det känns nästan som kristna ser ner på djur och man jämför det med hinduismen.

Tom Sjöblom svarar:

tom sjoblom 3

Hej

Frågan du ställer om likheter mellan hinduismen och kristendomen på en allmän plan kan inte besvaras kort och enkelt. Båda religioner har en lång histioria bakom sig och flera olika riktningar innom sig. Helt allmänt kan man ju säga att i båda traditioner letar man efter en personlig relation med det heliga. Det här gör man genom bön, meditation, ritualer och studier av heliga tekster. Också många av de grundliggande etiska principerna (f.ex. att man skall älska sin nästa så som sig själv) delas av båda religioner. Så jag tycker, att det finns många likheter mellan de två.

En sak som kristendomen och hinduismen inte delar med varandra är människosynen och vad som händer med oss efter döden. I hinduismen tror man på att när en människa dör kan själen föras vidare till en ny kropp, endera  i människa eller djur (ja, du har rätt). I kristendomen tror man att efter en människa dör, lämnar själen den här världen och flyttar till Gud.

I praktiken leder tron på själavandring till det att när man inte kan vara säker på vart människans själ vandrar är det bäst att respektera alla levande varelser, men det betyder inte att man skulle tänka att djur och människor är likvärdiga. Tvärtom, i hinduismen tror man att onda människor återföds som djur medan goda människor återföds som högburna människor. Så rangordningen mellan människor och djur är tydlig.

Att vi kristna inte tror på själavandring berättar ingenting om hur vi ser vår relation med djur. Man kan respektera livet och andra levande varelser utan att behöva tro på att själavandring. I Första Moseboken i Bibeln står det faktiskt att Gud har gett oss människor en uppgift att ta hand om vår omgivning och alla levande varelser här på jorden. Gud älskar allt han har skapat, både människor och djur, och det finns ingen orsak varför vi som kristna inte skulle följa här i hans fotspår.

 

mvh:Tom

 

 

 

 

Kommentarer

  • TACK

    Sparad av okkmgtfr6, 15.02.2018 14:08 (2 år sen)

  • tack för hjälpen

    Sparad av melwin, 25.04.2018 10:07 (2 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar