Hitler och Bill Gates

Hej! Adolf Hitler mördade (indirekt) sex miljoner judar. Innan han tog sitt liv bad han Jesus om förlåtelse, och blev således välkomnad till himlen. Bill Gates är ateist. Han har hittills donerat flera miljarder dollar till välgörenhet. Han hamnar till helvetet. Detta enligt kristendomen. Ge mej ett gott skäl till att tro på, och framför allt dyr...
Visa hela frågan och svaret

Mikael frågar:

Hej!

Adolf Hitler mördade (indirekt) sex miljoner judar. Innan han tog sitt liv bad han Jesus om förlåtelse, och blev således välkomnad till himlen.
Bill Gates är ateist. Han har hittills donerat flera miljarder dollar till välgörenhet. Han hamnar till helvetet.

Detta enligt kristendomen. Ge mej ett gott skäl till att tro på, och framför allt dyrka, den kristna guden?

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej, Mikael!

Tack för din fråga. Du frågar efter ett gott skäl att tro på den kristna guden. Jag tolkar din inledning med Hitler och Bill Gates som skäl för dig att inte tro på den kristna guden. Men jag upplever att din inledning och din fråga egentligen talar om helt olika saker. Jag känner nämligen inte igen den kristendom som du beskriver i exemplet med Hitler och Bill Gates. Jag kan ge dig många goda skäl till att tro på den kristna guden, men jag måste säkert främst ta ställning till din inledning.

För det första var jag inte med Hitler då han tog sitt liv och jag var heller inte med Gud i himlen då Hitler dog, så jag vet inte om Hitler bad Jesus om förlåtelse och sedan kom till himlen. För det andra kan jag heller inte se in i framtiden, så jag vet inte om Bill Gates kommer att hamna i helvetet. Ingen kan veta dessa saker. 

Gud är kärlek. Gud är relation. Han älskar varje människa och Hans önskan är att vi också skall älska Honom, ha en relation med Honom. Denna relation hindras dock av allt det vi kallar för synd. Gud och synd går inte ihop och eftersom ingen människa är utan synd blir detta problematisk för relationen. Därför löste Gud det med att själv bli människa. Jesus, Guds son - Gud själv - tog på sig det straff som synden förtjänar, det straff som skulle vara varje syndig människas. Jesus dog för alla människor, också dem som i våra ögon inte förtjänar det, d.v.s. de som verkar vara genomsyndiga (som Hitler) och de som överhuvudtaget inte tror på Jesus (som Gates), inte anser att hans död innebar något märkvärdigt. Den kristna guden är en sådan kärleksfull Gud som förlåter alla som uppriktigt ber om det, oändligt nådefull, som gett sitt liv för alla, också dig, mig, Hitler och Gates. Den kristna guden är också mycket större, mäktigare och på alla sätt mer än vi någonsin kan förklara eller greppa. Han ser inte mellan fingrarna om någon gör andra väldigt illa. Inte heller blundar Han för den som gör något gott. Därmed är också frågan om vem som kommer till himlen och vem som hamnar i helvetet lite mer komplicerad än den bild du målat upp i din inledning. Förenklat skulle man säga att det enda man behöver göra föra att bli frälst och komma til himlen är att tro på Gud. Så säger också Bibeln och det skulle betyda att Gates lämnar utanför. MEN. Bibeln säger också att tro utan gärningar är död (Jak 2:17). D.v.s. en äkta tro leder också till att man lever sitt liv och gör sådana saker som är bra och gör Gud glad. Jesus säger också att allt "vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig." (Matt 25:40) D.v.s. allt vad vi gör mot andra människor, det gör vi samtidigt mot Gud. Så allt vad Hitler och Gates gjort mot andra människor har de också gjort mot Gud. Hur vi lever och handlar har alltså en betydelse. Av största betydelse för det här med himmel och helvete är också våra val, vår egen vilja. För en fin bild av vad detta betyder rekommenderar jag att du läser de sista kapitlena i "Den sista striden" av C.S. Lewis. Följande lilla filmklipp kan också förklara hur det här med tro och handlingar hänger ihop och vad det har för betydelse för oss. 

Ett gott skäl till att tro på och dyrka den kristna guden? Han har skapat världen och dig, han älskar dig, han har dött för din skull för att du skulle få leva ett rikare liv än du kan tänka dig, dött för att du skulle få evigt liv, han är sanningen, han är början och slutet, han är allsmäktig, nådig, kärleksfull, rättvis... Han Är.

Allt gott!

Rebecka, präst

Kommentarer

  • Jag kan inte tro på Gud. Det funkar inte för mig. Jag har hängt mycket ihop med kristna. Som yngre var jag ofta med på bibelstudier och träffar. Min klasskompis familj var med och ordnade dessa. Själv kunde jag aldrig riktigt tro på Gud men men alla var så trevliga och vi gjorde skidresor och annat skoj tillsammans så jag hängde med. Jag har också läst bibeln nu som äldre, men för mig låter alla religioner som någonting som människan hittat på. Jag kan helt enkelt inte tro på Gud. Mitt förstånd talar emot det. (Jag har jobbat på en kyrka, satt mig in i tusentals timmar i saken... Så det handlar inte om att jag inte är insatt i vad kristendomen handlar om.) Så det enda som blir kvar för mig i ett religiöst syfte är att vara god via gärningar. Jag satsar på det, för vare sig det finns en Gud eller icke så tycker jag det är rätt. Om jag lever ett gott liv, hjälper folk och lever så gott jag kan, men lyckas inte tro på något övernaturligt. Räcker det? Hur tänker du om det? Hälsningar, Klaus Suhonen

    Sparad av Klaus Suhonen, 05.10.2015 23:04 (10 år sen)

  • Trevligt att läsa frågeställningar som ju är av största betydelse. Tummen upp åt kyrkan för att det finns ett forum för uppriktig diskussion. Här kan man tydligen fråga utan att man behöver vara rädd för att prästen man träffar på gatan tar illa upp. A. Mikaels fråga är ju hypotetisk, han gör den bara mera konkret med ett exempel som beskriver människan som värst och som finast. Kommer människor som gjort onda saker till himlen om dom ber om förlåtelse och hamnar goda människor till helvetet om deras integritet inte tillåter blind tro? Jag tolkar av Rebeckas svar att hennes syn på saken är att jo, man måste tro för att komma till himlen men ens tro måste också synas i ens handlingar. Men bara goda handlingar och ett gott liv, räcker inte, utan man måste tro. Är ett sådant krav rättvist? Det är ju uppenbart att bevisen för att Bibeln skulle vara sann är svaga. Om det skulle finnas bevis skulle vi ju inte prata om tro. Är det en dygd att tro utan bevis? Är ett vetenskapligt resonemang motsatsen till denna dygd, något okristligt? B. Detta med att göra goda gärningar för att Jesus säger så. Är det en äkta moralisk handling med rätt motiv om man gör det för att Jesus har lovat att man då kommer till himlen? C. Guds godhet och rättvisa togs upp som motivering på varför man borde dyrka honom. Detta med att han dödade sin egen son, för att lösa problemet med att han själv tyckte att människan inte var bra såsom han hade skapat oss. Gör man så, om man är god? Mina föräldrar tror jag aldrig har funderat på att lösa något problem genom att offra sina söner. Till och med att offra ett djur för att lösa något dilemma känns fel för den moderna människan. Är detta en brist vi människor borde åtgärda, borde vi ta exempel av Gud? Frågan låter näsvis för svaret är så uppenbart, vi människor vet inom oss att det är fel, enligt nutida moral. Håller vi en lägre moralisk standard för Gud?

    Sparad av Magnus, 08.10.2015 13:52 (10 år sen)

  • Hela tanken med att någon måste offras för att någon annan skall förlåtas känns jätte knasig. Och vad var det egentligen som Jesus offrades för, var det inte Adams och Evas synd så vi alla fått i arv? Samtidigt tror väl de flesta kristna i Finland inte på en bokstavlig skapelse med Adam och Eva för ca. 6000 år sedan. Men o andra sidan om man inte tror på Adam och Eva så var finns då arvssynden som vi måste räddas från? Och det att synder skulle ärvas är ju också helt vridet. En god Gud borde kunna säga "jag förlåter" utan att låta sin son spikas upp på ett kors. Det är ju en underligt makaber tanke att man måste offra någon annan för att ge förlåtelse. För mig låter det nog inte som Gudomlig godhet utan snarare lite haltande moral.

    Sparad av Klaus Suhonen, 09.10.2015 12:48 (10 år sen)

  • "Magnus" har tolkat mej rätt, det var bara ett exempel, en liknelse... Det finns ca. femtusen gudar, men... Låt oss säga att jag är kristen - det vill säga högst troligen född och uppvuxen i Europa eller Förenta staterna, för religionen man följer har mycket med geografi att göra - vilken av dom över trettiotusen versionerna av kristendomen ska jag välja? World Christian Encyclopedia påstår att dom är så många. Hur jag än väljer så kommer några tusen andra grenar att ha avvikande åsikter om en massa saker, och alla tror sej ha den enda sanna tolkningen. T.ex. har någon sett gud, eller inte, hur många såg Jesus efter uppståndelsen, vilket julevangelie är det rätta, ska man stena sina barn till döds om dom inte lyder. Hur man än gör finns det miljoner kristna som tycker annorlunda. Kristendomen blir mer och mer liberal med tiden, åtminstone i våra trakter. Bra, på ett vis, men längre ifrån bibelns budskap. Vad behövs då bibeln till? Moral, säger vissa, utan bibeln ingen moral. Moralen har vi i oss automatiskt, påstår jag. Behandla andra som du själv vill bli behandlad, man klarar sej ganska långt på det, och jag behöver ingen bok författad av fåraherdar för tusenfemhundra år sedan för att förstå det. Kristendomen följer - mer eller mindre - en gammal bok som skrevs av män som undrade vart solen försvann på natten. Vetenskapen har inte svar på allt, men har genom åren otaliga gånger bevisat att det som står i bibeln är ganska långt ifrån verkligheten. Jorden är inte fyrkantig och platt, stjärnorna kommer inte att landa på jorden vid den yttersta dagen (en jumbojet kan inte landa på ett sandkorn), haren idisslar inte, fladdermusen lägger inte ägg. Nå, nu kommer ni att säga "det där är felöversättningar", "taget ur sitt sammanhang", eller "tiderna har förändrats". När är det försvarligt att döda hela jordens befolkning för att sedan befolka den igen - genom incest - två gånger dessutom. Jorden är - enligt vissa - sextusen år gammal, det finns träd som är hälften äldre. Och sist, men inte minst. Varför denna otroliga besatthet av förhudar?!

    Sparad av Mikael, 10.10.2015 09:34 (10 år sen)

  • Hej, alla aktiva tänkare! Så bra att ni reagerat och fortsatt diskutera. Nu har ni kommit med så mycket sedan jag senast hade möjlighet att svara så nu kommer jag antagligen att missa flera saker i denna kommentar. Ni får fråga på nytt och så försöker jag svara igen. Men jag ska försöka plocka något ur varje kommentar. I första kommentaren undrade Klaus om det räcker med att leva ett gott liv. Vem som blir frälst, vem som i slutändan kommer till himlen kan vi omöjligt veta. I C.S. Lewis bok som jag nämnde i mitt ursprungliga svar finns en bra bild för att ett gott liv kan räcka. Samtidigt säger Jesus "Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." D.v.s. tron på Jesus är den enda vägen till Gud, han är Sanningen. Precis som jag skrev tidigare är Gud ändå inte så kortsint att han skulle vända ryggen åt alla som väljer ett annat sätt att leva. Det hela är med komplicerat än så och, som sagt, kan vi inte veta hur det ser ut när vi står inför Gud. I den andra kommentaren ställer Magnus många frågor. För det första vill jag säga att tro är kanske ett lite svagt eller snävt ord i svenskan. Tro handlar ju dels om att acceptera vissa värden och trossatser. Men det handlar ju om trofasthet, lydnad, lojalitet osv. När Bibeln och kristendomen alltså talar om tro är det i mycket vidare bemärkelse än vi ofta spontant tänker. "Blind tro" har vi omkring oss hela tiden. De flesta av oss litar blint på att när vi sätter oss på en stol så håller den fast vi omöjligt kan veta det innan vi undersökt den grundligt. Ändå undersöker vi aldrig en stol innan vi sätter oss, utan litar "blint" på att stolen håller. Detta är kanske inte det bästa exemplet, men kanske det säger något. För det andra vill jag säga att vetenskap inte endast avser empirisk vetenskap. Vetenskap även filosofisk och humanistisk. Man kan t.ex. få ny kunskap också genom argumentation och fundering, inte endast genom experiment och att mäta resultat. För det tredje så missar man ofta en poäng med detta att Gud offrar sin Son. Vi begränsar oss oftast till att säga så, men vad Gud egentligen offrar är sig själv. Gud är treenig, Gud är Fader, Son och helig Ande, Gud är Sonen alltså är det Gud som offrar sig själv. Jesus (som är sonen, Gud som blivit människa) är 100% Gud, men samtidigt 100% människa. (Jag vet, matematiken fungerar inte, men det är inte poängen. ;) ) Jesus har möjligheten att välja om han skall dö för mänskligheten eller inte. I Bibeln kan vi läsa om hur han faktiskt försöker slippa offret, men han väljer i alla fall att göra det därför att han älskar människorna - Gud älskar människorna och vill ha en relation med dem. Och nu är vi inne på den tredje kommentaren. Bibeln utgår ifrån att livet eller livskraften finns i blodet. Det dåliga (synden) blir därför också en del av blodet. För att slippa det måste blodet "bytas ut" och ersättas med sådant som är rent och oförstört, syndfritt. Därav offret som i GT är ett djur, men som förstås inte är ett fungerande koncept och därför ger Gud sig själv, Jesus offras en gång för alla. Blodet överskyler alltså synden. När vi talar om arvssynden stöter vi igen på brister i svenska språket. Det handlar egentligen inte om straff eller konsekvenser för synder som går i arv, utan om en total förändring i relationen mellan Gud och människa. Man kunde kanske tala om ett extremt och totalt paradigmskifte... Offerkulten handlar inte i första hand om moral, utan om att få närma sig den levande Guden, men inte kunna det pga helighet, det som Gud utstrålar och är. Tänk er ungefär radioaktiv strålning och levande celler, fast i mer positiv bemärkelse. I den sista kommentaren tar Mikael upp mängden kristna inriktningar och Bibelns trovärdighet. Mikael har rätt i att det finns jättemånga olika kristna samfund. (Detta är inte typiskt kristet - alla religioner är indelade i otaliga falanger.) Alla kristna samfund har ändå något gemensamt: Tron på den treeniga Guden, tron på Jesus som frälsare. Och detta är det viktiga. Alla instämmer också i trosbekännelsen, alla firar dop och nattvard. Det som skiljer oss åt är detaljerna, som i slutändan inte har så stor betydelse. Jag är evangelisk-luthersk, men känner samhörighet och delar det centrala i tron med pingstvänner, katoliker, ortodoxa, metodister osv. Vi präster som svarar i detta forum representerar också flera olika samfund, men vi är ändå överens om det centrala. Jag vill också påpeka att det endast är ytterst extrema sekter eller psykiskt sjuka som skulle "stena sina barn till döds om de inte lyder". Dessa kanske inte riktigt heller skulle kallas för kristna. När det gäller Bibeln måste jag rätta till några vanliga missförstånd som jag uppfattat i era kommentarer. Jo, Bibeln talar om sådant i natur, tid och geografi som vi idag vet att inte stämmer. Dessa grejer är dock inte Bibelns poäng. Däremot finns det väldigt mycket när det gäller de viktiga personerna och händelserna som faktiskt visat sig vara sant. Ser vi dessutom på Bibeln och analyserar den som ett historiskt dokument med samma metoder som man analyserar andra historiska dokument/arkeologiska fynd för att bestämma om det de beskriver är trovärdigt (man ser bl.a. på mängden kopior under en viss tid), så hamnar Bibeln högst upp på listan. Och sist, men inte minst, förhudarna. Det är helt enkelt något som hörde (och fortfarande hör) till kulturen i mellanöstern. Men jag vill påpeka att ordet "förhud" i någon form förekommer färre än 20 gånger i Bibeln, enligt en snabb räkning. Betydligt färre gånger än kärlek, frälsning, tro, hopp, nåd, sanning, gemenskap, liv - det som är poängen med kristen tro. Hoppas jag inte tappade bort allt för mycket i farten. Som sagt, fråga på ifall det var något väsentligt jag missade som ni vill ha bättre svar på. Allt gott! /Rebecka

    Sparad av Rebecka Stråhlman, 14.10.2015 21:24 (10 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar