hur ber man

hej! är i övergång till tro, har ingen har känner mig bekväm i att fråga. dum förklara gärna XD varför ber man? hur ber man middags bön? "vanlig" bön vad är det? finns det olika böner? hur brukar man formulera sig? (struktur) ber man till Jesus med eller bara gud? säger man bara att det till gud i början eller kan man slänga in gud i mitten me...
Visa hela frågan och svaret

Klara frågar:

hej! är i övergång till tro, har ingen har känner mig bekväm i att fråga. dum förklara gärna XD
varför ber man?
hur ber man middags bön?
"vanlig" bön vad är det?
finns det olika böner?
hur brukar man formulera sig? (struktur)
ber man till Jesus med eller bara gud?
säger man bara att det till gud i början eller kan man slänga in gud i mitten med( t.ex. typ goda allsmäktiga gud ........ slänga in gud igen i mitten av bönen ......... slut ?
andra ord istället för gud? såsom herre
"Amen" vad betyder det?
säger man alltid amen efter en bön?
finns det andra tillfällen när man säger amen?

antar att det finns lite olika sätt att be, samma som att folk pratar olika. men jag söker det normala, traditionella.

det enda jag har att gå efter är svaga minnen av böner från kyrkan o konfirmationen (har tyvärr nästan helt glömt bort) och vad spel filmer speglar det.

Claus Ståhlberg svarar:

Claus2 anvand

Hej

 

Tack för din fråga.

Ber gör man p.g.a. flera orsaker. Men kanske den främsta orsaken är för att man skall ha en relation till Gud. På samma sätt som du pratar med din familj och vänner, så kan du prata med Gud genom bön.

Resten av frågorna tar jag lite om lägger ihop till ett svar. Fråga gärna specifikt om du känner att jag missat något.

Bönen kan se ut på flera olika sätt. Du kan be högt, tyst, med ord, utan ord, genom sång, med kroppen (exempelvis korstecknet), du kan sitta med knäppta händer, med öppna eller stängda ögon, ensam eller tillsammans med någon. Du kan göra det med hjälp av exempelvis ett radband såsom frälsarkransen. Du kan formulera dig hursomhelst, huvudsaken är att den är genuin. Det är ju ändå din konversation med Gud. Exempelvis vid middagsbönen så kan du tacka för att du har mat på eget sätt. Eller du kan läsa psalmen 530, som du kanske minns från skriftskolan. http://notes.evl.fi/Psalmbok.nsf/30a7d6618ce6ab81c2256ca80040e996/768f0ff3a6d6dc35c225774a00323e8a?OpenDocument&Highlight=0,f%C3%B6r,de,g%C3%A5vor

Det traditionella sättet här i norden har oftast varit med knäppta händer och slutna ögon, men det är mest för att man skall kunna koncentrera sig på bönen.

Du kan be om det mesta eller för det mesta. Men kom ihåg att Gud ger inte något skadligt och det är slutligen Guds vilja som sker.

Amen betyder "så är det, låt det ske;sannerligen". Därför är det ett bra sätt att avsluta sin bön. Vissa kan säga det för att uttrycka att de starkt håller med om något, men annars är det ordet mest förknippat med bön.

Om du har svårt att formulera dig men du vill läsa en bön så finns alltid Fader Vår att ta till. Dessutom finns det många andra bra böner du kan slå upp. Exempelvis sinnesrobönen, fransiskus bön, Jesusbönen etc.

Hoppas det är en början på svar på dina frågor. Är det mer du undrar är det bara att fråga.

Med vänliga hälsningar,

Claus Ståhlberg

Kommentarer

  • Svaret är säkert väldigt utförligt men eftersom man fick kommentera här kan jag dela med mig av en text jag sparat: "Herre, jag vill att du hjälper mig med en sak. Jag känner mig kraftlös i denna situation. Jag vet inte vad jag ska göra. Tack Jesus att du är med mig och tack att du lär mig vad jag kan göra för att hjälpa det här."

    Sparad av PH, 27.08.2017 22:34 (10 månader sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar