Hur ser kristendomen på cannabis?

Hej, Jag undrar hur kristendomen ser på cannabis bortsett från att det rent juridiskt för tillfället är olagligt i Sverige. Har förstått det som att rastafari är en inriktning inom kristendomen och där används cannabis ju flitigt. Om det är så att kristendomen rent generellt har en negativ syn på cannabis, hur ser då kristendomen på att cannabis...
Visa hela frågan och svaret

Lars frågar:

Hej,

Jag undrar hur kristendomen ser på cannabis bortsett från att det rent juridiskt för tillfället är olagligt i Sverige. Har förstått det som att rastafari är en inriktning inom kristendomen och där används cannabis ju flitigt. Om det är så att kristendomen rent generellt har en negativ syn på cannabis, hur ser då kristendomen på att cannabis är en central del i en av dess inriktningar?

Patricia Högnabba svarar:

Patricia Hognabba

Hej Lars! 

Nu är jag präst i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och därmed ingen expert på varken rastafari, Sverige eller cannabis - men jag försöker svara så gott jag kan! I Bibeln behandlas inte frågan direkt, men överlag uppmuntrar kristendomen människan att avstå från sånt som kan förstöra relationer. Jag tycker själv att det är en ganska bra regel t.ex. med rusmedel. Om jag tar alkohol som exempel så går det ju att använda alkohol på så många sätt - bra och dåliga. Därför skulle jag inte säga att alkohol är rätt eller fel, bra eller dåligt. 

När det gäller cannabis är det ju, som du skriver, en annan sak då det är olagligt. 

Vad gäller rastafari, så har jag uppfattat att det är en blandning av flera olika religioner/inriktningar. Vissa andra livsåskådningar är helt enkelt närmare kristendomen och andra längre borta. Vad jag vet har inte min kyrka uttalat sig officiellt om just rastafari.

Mvh, Patricia Högnabba | Fråga prästen

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar