Hur skall jag tolka tecken från Gud?

Besvarad: 13.09.2023
Hej, Jag har en kanske lite fånig fråga, men som jag gärna skulle höra någon annan åsikt om. Jag tror tecken som Gud kan ge en för att hjälpa en på rätt väg. Samtidigt har jag hört att Gud inte vill påverka ens liv för mycket, vilket gör mig osäker på vad som egentligen är tecken och vad som är påhittat i mitt eget huvudet. Jag började träffa...
Visa hela frågan och svaret

Fundersam frågar:

Hej,

Jag har en kanske lite fånig fråga, men som jag gärna skulle höra någon annan åsikt om.
Jag tror tecken som Gud kan ge en för att hjälpa en på rätt väg. Samtidigt har jag hört att Gud inte vill påverka ens liv för mycket, vilket gör mig osäker på vad som egentligen är tecken och vad som är påhittat i mitt eget huvudet.

Jag började träffa en person några månader tillbaka, som jag gillar väldigt mycket. Då bad jag Gud om tecken på om det här är en person jag ska investera i eller inte, då jag bor i ett annat land etc. Jag bad om att få se ett blått träd om denna person inte är för mig och ett rött om han är.
Några veckor gick och så plötsligt en dag på promenad med vänner ser jag ett träd med blåa blommor. Jag kom genast ihåg min bön och blev väldigt ledsen, eftersom jag tycker om den här personen.
Det gjorde ont, men jag tänkte att jag inte ska gå emot Gud och därav började jag ta avstånd från personen. Dock fungerade inte riktigt och vi höll kontakten.
Några veckor senare igen var jag i en park där jag plötsligt ser en massa träd med röda blommor och då blev jag fundersam. Jag vet inte alls hur jag ska tolka det här. Är det tecken från Gud och har jag nu gått emot hans plan/vilja/det som är bäst för mig? Var det blåa trädet och därpå de röda träden ett test? Eller ville jag se de röda träden så mycket, så jag undermedvetet sökte dem och använder dem som en ett ”motbevis” mot se tvåla trädet?

Jag är så vilsen, då jag tycker om den här personen, men samtidigt inte vill gå emot Gud. Jag bad om ett tecken och jag fick det (tror jag?), men är osäker på hur jag ska tolka det. Jag är rädd att jag följer min egen vilja för mycket och låter mina känslor för personen övervinna vad som egentligen är menat för mig.

Ger Gud tecken eller inbillar jag mig? Hur skulle någon annan tolka tecken?

Sofia Liljeström svarar:

Image

Hej du Fundersam!

Ursäkta att mitt svar kommer först nu! Hoppas det inte kommer allt för sent!

Ja, det du frågar om är en ganska spännande sak, och inte fånig. 

Det första jag vill säga är att Gud älskar dig och önskar dig ett liv av godhet, kärlek och nåd. Det önskar Gud alla i skapelsen, men i den värld vi lever i finns också sorger, utmaningar, sjukdomar o.s.v. Det är inte en perfekt värld. När Gud går med dig på lin livsväg så är inte heller meningen att frånta dig din fria vilja, aldrig någonsin. Så när vi ber om vägledning vill Gud också att vi väljer det för att vi verkligen lyssnar till Guds godhet och själva vill välja det. Det är inte alltid lätt att veta vad vägldeningen sen betyder alla gånger. När du bad om ett blått träd eller ett rött träd så kan det mycket väl hända att Gud såg diitt hjärta och gav dig ett tvetydigt svar just av den orsaken att du ska få själv välja. 

Det finns gånger vi ber om tecken och Gud inte ger tecken, och det blir kanske en del av inbillningen, men då är det inte för att Gud inte bryr sig om oss, utan mera om att frågan i sig behöver få ett annat svar än ett tecken. Ibland handlar det också om att det tar mer tid och att vi med tålamod får vänta på det tiktiga tecknet.

Det är lite så med Gud ibland; Gud är ingen önskemaskin som ger oss det vi ber om i bönen, inte heller svarar på det sätt vi vill eller då vi vill. Gud önskar mer att vi har en relation, umgås och för ett längre samtal, många dagar, månader och år, och verkligen lär känna hur godhet, förlåtelse, nåd och kärlek ser ut och sedan utgående från det göra beslut som är mera goda för oss och världen. 

Men för att komma tillbaka till din fråga; det är inte fel att be om tecken, det är inte fel att följa tecken heller. Det är också Guds önskan att vi väljer själva. Och vad än vi väljer så Går Gud med oss på alla stigar. Gud ser dig och dina känslor för denna person och Gud fördömer inte dig. Ibland har Gud planer, men ibland är det också att vi behöver välja något för att sedan se vart det leder.

Jag var en gång jätterädd för att Gud skulle säga åt mig om vem jag skulle vara tillsamman med och vem jag inte skulle vara tillsammans med. Många år gick jag med en rädsla att Gud skulle förbjuda mig från min pojkvän. Denna rädsla lugnade sig sen när jag om och om igen gick igenom alla goda ting min pojkvän gjorde och sade. Jag fick en gång ett råd att läsa 1 Korinthierbrevet 13:4-7 och byta ut orket "kärlek" till namnet på min pojkvän ;

"Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den."

Gud älskar dig, och vill dig väl. Gud vil att du ska få välja!

Jag önskar dig kärlek och välsignelse!

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar