Hur skulle världen se ut om kristendomen inte fanns?

Besvarad: 19.06.2013
Hur skulle världen se ut om kristendomen inte fanns?
Visa hela frågan och svaret

Anonym frågar:

Hur skulle världen se ut om kristendomen inte fanns?

Prästen svarar:

Hejsan och tack för en spännande fråga!

Eftersom din fråga är en hur-skulle-det-vara-om-fråga finns det ju inget rätt eller fel svar – bara bättre och sämre gissningar!

Det jag först kommer att tänka på är att många skriftspråk i världen inte hade sett ut som de gör och inte utvecklats så snabbt som de gjort om det inte vore för kristendomen. Finska språket kom ju t.ex. till då Mikael Agricola tillverkade en ABC-bok, som innehöll budorden, Fader vår, Trosbekännelsen m.m. Ännu idag utvecklas nya skriftspråk inom missionsarbetet, då man behöver Biblar och psalmböcker på folks egna språk. Utan skriftspråk är det svårt, ja, nästan omöjligt, att studera och bedriva vetenskap. I Europa kom de första universiteten till för att undersöka kristendomen. Numera studerar man ju allt möjligt på universitet, och om vi inte hade haft den vetenskapliga världen skulle vi inte ha alla de kunskaper i t.ex. psykologi, sociologi, medicin, juridik, historia, matematik, kemi, fysik, som vi har idag. Vårt liv skulle antagligen vara betydligt farligare och obehagligare idag om vårt samhälle inte hade utvecklats genom vetenskapliga framsteg, och det hade inte hänt – åtminstone inte så snabbt som det gjorde – utan kristendomen.

I Europa bidrog protestantismen till att alla lärde sig läsa och skriva, eftersom flera riktningar inom protestantismen – mest känd för oss är kanske lutherdomen – lärde att alla människor har rätt att själva läsa Bibeln och be till Gud, utan mellanhänder. Protestantismen betonade också att tron måste förklaras så att människor förstår vad det handlar om, vilket innebar att man började fira gudstjänster på folks egna språk, inte på latin, som tidigare. Det gav upphov till skolväsendet, som först sköttes av klostren och kyrkan. Att vi har skolplikt och skolor överallt i Finland är en förutsättning för att det ska vara möjligt att bygga ett jämställt och rättvist samhälle.

Men det finns förstås också många tråkigheter kopplade till kristendomen. Många krig har t.ex. utkämpats – och det händer än i dag – i Guds namn. Korstågen väcker än idag bitterhet mot kristendomen. Det är förstås inte bara inom kristendomen man påstått att våld är rättfärdigt eller att det är Guds vilja. Det har man gjort inom snart sagt alla religioner. Det handlar snarare en sociologisk process som kallas radikalisering – när man blir trängd börjar man lätt se saker som svarta eller vita, onda eller goda.

Mycket av det som är bra och gott i vårt samhälle och vår värld idag har kommit på köpet med kristendomen. Det betyder inte nödvändigtvis att det aldrig hade kunnat bli så utan kristendomen. Men huruvida det ändå hade blivit så förr eller senare, eller om det hade blivit annorlunda på något sätt, får vi aldrig veta.

Kristendomen är världens största religion, nästan en tredjedel av världens folk är kristna. På olika håll i världen ser kristendomen lite olika ut. Det är svårt att skilja mellan vad religionen i sig är och får till stånd, vad människor gör helt oberoende av religionen och vad människor gör i religionens namn. Allt det här gör att din fråga är invecklad, men spännande.

Mvh,
Mia

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar