Indexering av psaltaren på svenska

Hej! Jag undrar varför nummerordningen på verserna i psaltaren skiljer sig i svenska översättningar från alla engelska. På svenska har man valt att t ex sätta denna text som vers 1 "För sångmästaren, till nehilót, en psalm av David." (Psaltaren‬ ‭5) medans man i engelskan börjar att räkna först efter denna text? Detta gör ju att det kan bli ganska...
Visa hela frågan och svaret

Lina frågar:

Hej!
Jag undrar varför nummerordningen på verserna i psaltaren skiljer sig i svenska översättningar från alla engelska. På svenska har man valt att t ex sätta denna text som vers 1 "För sångmästaren, till nehilót, en psalm av David." (Psaltaren‬ ‭5) medans man i engelskan börjar att räkna först efter denna text? Detta gör ju att det kan bli ganska fel när man refererar till en bibelvers. Tacksam för svar.

Linus Stråhlman svarar:

Linus

Hej och tack för din fråga!

Du har lagt märke till en av de stora svårigheterna med bibelöversättning. Jag ska kort beskriva några faktorer som inverkar på versnumreringen. Bibeln skrevs ursprungligen på bokrullar, som alltså inte har sidor, och därför delade man in i kapitel och verser. Man kopierade för hand och det finns skillnader mellan olika bevarade rullar. Vissa skillnader är just versindelningen. I de olika bibelutgåvorna har man ibland följt olika versindelningar från olika rullar.

Utöver detta är det dubbelt krångligt med Psaltaren eftersom vi har en hebreisk text och en grekisk översättning(LXX) som skiljer sig rätt så mycket från den hebreiska. Översättaren måste välja vilken man följer och vers och psalmnumreringen är olika i dessa. Dessutom är det ibland så att översättaren väljer att början av en psalm bara är en överskrift, ingress eller dylikt och därför inte ska omfattas av ett versnummer. Som du säger så blir det råddigt och man kan citera/hänvisa fel på andra språk ifall man inte kan språket ifråga. Jag önskade att verserna alltid hade samma versnumrering oberoende av språk, men tyvärr är det inte så.

//Linus, präst

Kommentarer

  • Jag har svårt att föreställa mig att munkar skulle syssla med verindelning på sina bokrullar. Kladdigt! Var kommer förresten många av folkets bibel psalmtitlar-rubriker, de är inte döpta av David eller är de?

    Sparad av PH, 27.08.2017 23:15 (10 månader sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar