Jesus
Jan frågar:
Hej. Jag förstår att det fanns gott om människor som kunde vittna om Jesu liv och leverne. Men det jag undrar över är vem eller vilka som bevittnade Jesu samtal (2 st) med Pontius Pilatus och kung Herodes? Och också kanske samtalet med Kaiafas? För en ateist är alla samtalen trovärdiga, men det framgår inte om Jesu lärljungar var närvarande vid samtalen eller om det var några andra personer. Pontus Pilatus existens är ju höjd över allt tvivel, han lär ju sedermera ha gått bort i Gallien (nuvarande Frankrike), men varför tog det så lång tid (+30 år) innan bibeltexterna började nedtecknas och samlas ?
Mikael Sundkvist svarar:

Hej,
tyvärr ser din fråga först nu, då mejlen inte nått mig.
Sannolikt var någon av Jesu lärjungar närvarande, eller så har information om samtalen nått den kristna traditionen på annan väg. Generellt gäller också det att evangeliernas författare faktiskt är det - dvs. de har bidragit till resultatet på kreativt sätt, vilket inte behöver innebära att faktaunderlag skulle saknas. Evangelisterna har också använt gammaltestamentliga texter för att beskriva t.ex. Jesu lidanden. Ändå är det fullt möjligt att Jesus på korset faktiskt bad psalm 22 ur Psaltaren ("Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? Jag ropar förtvivlat, men du är långt borta.") Den bibelforskningen försöker fastställa vad som är "genuina" ord och handlingar av Jesus och vilka som är en produkt av den senare traditionen. Företaget verkar ganska svårt/omöjligt, i sht som att de två inte utesluter varandra. Ställt utom allt tivel - åtminstone för mig! - är att Jesus gjorde ett djupt intryck på sina lärjungar redan under sin lvistid och att de blev övertygade om hans uppståndelse från de döda; Paulus - som skrev på 50-talet - tycks redan anse att att Jesus och Anden är en del av Gud - t.ex. 2 Kor 13:13 - "Nåd från vår herre Jesus Kristus, kärlek från Gud och gemenskap från den heliga Anden åt er alla."
Paulus skrev sina brev av praktiska skäl. Men mycket tidigt blev hans brev lästa också i andra församlingar än i dem som de ursprungligen riktades till. Uppslaget att börja författa evangelier kan ha berott på att generationen av ögonvittnen började gå ur tiden. Tanken på Jesu snara återkomst kan också ha spelat in. Åtminstone för en ortodox faller det sig enkelt att konstatera att kyrkan och hennes liv kom först, det nerskrivna senare. Även om inget "publicerats" skulle kyrkan ändå finnas.
Mikael Sundkvist
Kommentarer
Ingen har kommenterat denna sida ännu.
RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer