Jesus födelse, och hur ledde det till flykt?

Hej! Jag undrar om ni kan berätta lite sammanfattat om Jesus födelse och hur det gick till, samt hur detta ledde till flykten i Eqypten och när?
Visa hela frågan och svaret

Anna frågar:

Hej!
Jag undrar om ni kan berätta lite sammanfattat om Jesus födelse och hur det gick till, samt hur detta ledde till flykten i Eqypten och när?

Hans Boije svarar:

Jesu födelse kan du läsa om i lukasevangeliets andra kapitel.. Kort kan man säga att Josef och Maria för en skattskrivnings skull for från Galilen där de bodde till Betlehem. Där föddes Jesus i ett stall - då det ine fanns plats i stan i övrigt. Det finns ganska intressant resonemang om att stallet kunde ha varit just det stall där man förvarade lamm som skulle offras i templet - men det är överkurs.

Hur som helst å finns det i gamla testamentet många profetior om att Messias skall födas och händelser kring det. En profetia anger att födelsen skulle ske just i Betlehem. Då Jesus föddes visade sig ett stort antal änglar för några herdar och de kom tidigt till stallet och gav Jesus sin hyllning.

Enligt Matteus evangeliet hade också några visa män från Östern noterat födelsen och kom för att ge den nya kungasonen sin hyllning. De for till Kungastaden (Jerusalem) men där fick de besked att där inte fötts någon kungason där. Herodes som var kung frågade då de som var kunniga i skriften coh fick besked om att Messisas skulle fädas i Betlehem enligt profetiorna. Herodes sfrågade ut de vise männen om när barnet kunde ha fötts och uppmanade de visa männen att komma tillbaka och berätta var kungasonen fanns då de hittat honom. De vise männen for till Betlehem och hittade Jesus och gav honom sina gåvor. De for i alla fall efter en dröm inte tillbaka till Herodes utan en annan väg hem. Även Josef fick i en dröm besök av en ängel som uppmanade honom att fly med Jesus till Egypten dit de tog sin tillflykt. Herodes dödade alla barn under en viss ålder i trakten där Jesus var - av räddsla för kokurrens till tronen får vi anta.
Jesus unkom i alla fall detta och senare när Herodes dött återvände Josef och Maria till sina hemtrakter i Galileen där Jesus sen växte upp.

Detta hände ganksa genast efter Jesu födelse - fast det ju säkert tog ett antal veckor kanske t.o.m. mycket längre för de visa männen att komma till Jesus - så Jesus kom att som spädbarn vistas i Egypten.

Man antar att Jesus föddes några år före vår tideräknigns början. På den tiden angav man tiden efter regenter och andra viktiga personer och i Lukas evangeliet anges det att det skedde under Kejsar Augustus och då Kvirinius var landshövding i Syrien.

Då man så småningom flera hundra år senare införde vår tideräkning och skulle räkna bakåt i de olika regenternas regeringsår och komma fram till när Jesus föddes räknade man trligen några år fel.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar