Josef, Jesu far?

Besvarad: 14.11.2016
Vad vet vi om Josef, Jesu far?
Visa hela frågan och svaret

Vad vet vi om Josef, Jesu far?

Anders Lindström svarar:

AndersLindstrom3

Hej!

 

Josef är ofta "bortglömd" i berättelsen om Jesu födelse. De facto tog han ett väldigt stort ansvar när han tog hand om Maria och det lilla barnet Jesus. Låt oss gå tillbaka till berättelsen

Josef var en drömmare, men ingen flummare eller dagdrömmare. I sitt sökande efter svar på frågor i sitt livs vägskäl litar han på sin inre röst och nya möjligheter ges honom, i evangelierna beskrivet som änglars röst i drömmen. När det blir klart att Maria väntar barn är det en katastrof för Josef. Vad skall alla andra säga, hur skall han reda ut det här, det kan inte bli något giftermål. Men då drömmer Josef. Han får en insikt om att det är något speciellt med Marias barn, Gud har talat. När Josef vaknar den morgonen åtar han sig faderskapet, oberoende vad alla andra säger och tycker. Josef kan inte genom sitt beslut ändra på samhället, men hans beslut visar på en ny manlighet som blir en motbild till det då rådande patriarkatet. Hans sätt att ta sitt ansvar öppnar upp möjligheten till glädje och jämlikhet mellan man och kvinna och mellan vuxna och barn.

Drömmen ger Josef en inbjudan till ett äventyr där han tar det juridiska ansvaret för barnet med rätten att ge barnet ett namn. Josef tar sitt ansvar genom att vårda, beskydda och försvara.

Josef fortsätter att lyssna till sitt inre. Med stort ansvar fortsätter han sin verksamhet som snickare och lär den äldsta sonen samma yrke.

Josef framträder genom sina val och avgöranden, som en modig man som följer sin inre röst. Han blir ett föredöme och en motbild till patriarkatet, till samhället som styrdes av männen. Han blir motbilden till de män som vill härska genom att driva igenom sin vilja oberoende om det innebär förtryck av kvinnor och barn.

 

Mvh

Anders Lindström

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar