Judiska traditioner och aposteln Paulus

Hej! Jag har en hel del med frågor, och jag hoppas att nån av er har tid att svara på dessa. Jag har bekantat mig med en religiös inriktning som kallar sig för "the hebrew roots movement". I grunden handlar denna inriktning om att Jesus är den enda vägen till frälsning, men att man ändå följer lagar och traditioner från gamla testamentet (sabbat,...
Visa hela frågan och svaret

Erik frågar:

Hej!

Jag har en hel del med frågor, och jag hoppas att nån av er har tid att svara på dessa.

Jag har bekantat mig med en religiös inriktning som kallar sig för "the hebrew roots movement". I grunden handlar denna inriktning om att Jesus är den enda vägen till frälsning, men att man ändå följer lagar och traditioner från gamla testamentet (sabbat, koshermat, Yom kippur etc.), eftersom Gud har gett dessa till människorna. Även Jesus följde dessa traditioner.

Vad anser ev.luth. kyrkan om gamla testamentets lagar? Ska man följa dem och får man följa dem? Allmänt taget så har väl Paulus skrivit i sina brev att man inte behöver följa judiska bestämmelser. Hur hade Paulus auktoritet att säga detta? Har Gud(Jesus) sagt att man inte behöver följa judiska traditioner.

I hopp om ett svar
-Erik

Hans Boije svarar:

Hej Erik

Den här frågan är avgjord i urkyrkan. naturligt nog följde judar som blev kristna fortsatt de regler de var vana med, omskar sina söner osv. Då kristendomen spred sig utanför judendomen blev frågan aktuell om de kristan också måste följa de judiska reglerna, om de måste omskäras osv. Diskussionen var tydligen ställvis häftig då en del var av annan uppfattning än Paulus. För att avgöra saken hänfördes hela frågan till Apostlarna och Paulus for och träffade dem  - Detta skildras i Apg 15:1-35. - läs det.

Det är Petrus själv som avgör saken och notera motiveringarna i v 8-11

8Gud, som känner allas hjärtan, har vittnat för dem genom att skänka den heliga anden åt dem likaväl som åt oss. 9Han har inte gjort någon skillnad mellan oss och dem utan har renat deras hjärtan genom tron. 10Varför vill ni då utmana Gud och lägga ett sådant ok på lärjungarnas axlar som varken våra fäder eller vi själva har orkat bära? 11Nej, vi tror att det är genom vår herre Jesu nåd som vi blir frälsta och likaså de.”

Vi inom vår kyrka håller oss alltså till detta beslut inom urkyrkan och anser det inte nödvändigt att följa GT:s regler. En annan sak är att vi ibland gåt tlitet för långt och nästan glömmer hela GT, läser det för litet osv. osv.

Paulus och Petrus har i alla fall tydligt konstaterat att för oss som inte är judar gälle rinte GT:s regelverk i det gamla förbundet utan vi håller oss till Kristus och det nya förbund han talar om då han instiftar nattvarden - det är svårt nog för oss att följa Jesus och hålla oss till honom

 

MVH  Hasse Boije

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar