Kan man räknas som kristen utan att tro på gud?

Hej, det finns en del som påstår att man blir kristen så fort man blir döpt. Men man måste väl ändå tro på Jesus och gud för att vara kristen? Ett litet barn som döpts kan man väl inte kalla för kristen t.ex?
Visa hela frågan och svaret

Elin frågar:

Hej, det finns en del som påstår att man blir kristen så fort man blir döpt.
Men man måste väl ändå tro på Jesus och gud för att vara kristen? Ett litet barn som döpts kan man väl inte kalla för kristen t.ex?

Jani Edström svarar:

jani edstrom

Tack för frågan!

I en värld där kristendom och andra åskådningar lever sida vid sida är viktigt att både ställa frågan och försöka svara på den:
Kan man räknas som kristen utan att tro på Gud?

Under många år har vi sett hur människor vänder sig bort från kristendomen (avslutar sitt medlemskap i sin kyrka, döper inte sina barn mm.) medan andra (speciellt unga enligt färska undersökningar) blir intresserade av kristen tro,
kanske för att mycket verkar så osäkert just nu. 

Generellt sett är tron på Gud central i kristendomen, eftersom kristendomens grundläggande läror bygger på Guds existens och Guds kärlek och omsorg om skapelsen och mänskligheten. Det ser vi både i Nya testamentet och i en av kyrkans trosbekännelser: "Vi tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare."

Det finns visserligen människor som uppfattar sig som "kulturkristna" och värdesätter kristna värderingar och traditioner utan att tro på Gud. Dessa räknas dock vanligtvis inte som kristna i traditionell mening. Vi kan givetvis gå i kyrkan och följa kristna värderingar utan att tro på Gud, men gudstron anses vara en nödvändig del av att vara kristen i religiös bemärkelse.

Samtidigt är det viktigt att konstatera att vår subjektiva upplevelse av hur (mycket) vi tror kan variera. Därför kan det vara bra tänka att "jag tror på Gud" också kan stavas "Gud tror på mig" eller "när jag inte kan eller orkar tro bärs jag av kyrkans och de kristnas gemensamma tro". 

Allmänt gällande dopet då: Katolska kyrkan, ortodoxa, anglikanska och lutherska kyrkor anser att dopet gör en person till kristen. Man tänker sig Guds nåd verkar genom dopet och den som döps (oftast barn) blir medlemmar i kyrkan. I dopakten finns också föräldrar, faddrar och församlingen som garanter för tron. I lutherska kyrkor ses dopet som grundläggande medan konfirmationen ger möjlighet till ett personligt ställningstagande, en bekräftelse av tron. 

Frikyrkliga traditioner betonar den personliga tron på Guds nåd och ett medvetet val att följa Jesus. De menar att man blir kristen genom ta emot Jesus Kristus som sin frälsare. Dopet (trondededop, medvetet dop) blir då en bekräftelse både på Guds nåd och människans personliga tro. 

Det finns alltså inget entydigt svar, det beror på vilken kristen tradition man utgår från. Men gemensamt för alla kristna traditioner är tron på en treenig Gud; Fader, Son och Ande och på Jesus Kristus som Gud och frälsare.

De kristna kyrkorna har de senaste decennierna ändå närmat sig varandra i många lärofrågor. De respekterar varandras dopsyner, trots att de kan ha litet olika uppfattningar om dopets innebörd och olika sätt att döpa.   

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar