katolska kyrka
Nour frågar:
Vad är den katolska kyrka? Nämn två viktiga dag inom den katolska kyrka, beskriv dem?
Prästen svarar:
För att svara som Katolik...
Kyrkan är den gemenskap som Jesus Kristus, under sin tid som människa, själv lade grunden till. Gud har själv och genom den gjort känt hur han skall tjänas och hur människor bli räddade genom Jesus Kristus. Han valde Kyrkans första ledare och har genom dem och deras efterfträdare -och med mer sällsynta direkta ingripanden- lett den genom historien fram till idag. Den Katolska kyrkan, sådan vi ser den idag, är denna gemenskap, den Kyrka, som Kristus lade grunden till.
Det kan vara svårt att tro på när vi ser hur kyrkan fungerar, vad dess präster, biskopar och medlemmar gör och säger m.m., men det förändrar inte den katolska kyrkans natur.
Två viktiga dagar kan man besvara på många sätt. Det finns de som återkommer under kyrkoåret som Jul och påskdagarna och som firas med Mässor och sina egna ritualer. Det finns historiskt viktiga dagar då kyrkans (och Europas) överlevnad avgjorts. Den dag då Jesus återkommer är också en sådan viktig dag, men har inte skett ännu.
En av varje;
Varje Långfredag kommer vi ihåg Jesu lidande och död. Den uppmärksammas på annorlunda sätt än alla andra dagar under kyrkoåret. Själva liturgin som används börjar med böner och Bibelläsning. Därefter läses hela Jesus lidande historia, oftast med tre olika läsare som tar olika roller. I en speciell procession bärs ett kors med en Jesusfigur på -ett krucifix- in i kyrkan och fram till altaret. Vi kommer fram och visar vår vördnad, oftast genom att kyssa korset. Uttrycket att krypa till korset har antagligen sitt ursprung från den här andakten som delvis visar vår ånger för de synder vi gjort och delvis tackar Jesus för det Han gjort för oss på korset. Gudstjänsten forsätter med en nattvardsdel som inte innehåller firande av Mässan utan använder nattvardsböd som omvandlats till Kristi kropp i en tidigare Mässa. Det är den enda dagen under året då Mässor inte firas i katolska kyrkor.
12.9 1683, Turkiet -det Ottomanska imperiet- belägrar Wien i nuvarande Österrike, de har omringat staden i två månader. För deras framryckning är Wien en avgörande strategisk punkt. Mustafa Pasha deras ledare, har lovat sin härskare att fortsätta sin invasion av Europa därifrån och bl.a. göra Peterskyrkan i Rom till en moské. En Europeisk allians (Polen, Österrike, Tyskar) anfaller de numerärt överlägsna turkiska belägrarna, de möter en ungefär dubbelt så stor styrka (ca 80.000 mot ca 140.000). Segern är total och Turken drivs på flykt. Europa och den katolska kyrkan räddas från en jihad som mycket sannolikt kunde ha fått drag som liknat det vi sett t.ex ISIS göra. Segern tillskrivs Jungfru Maria och dagen firas fortfarande till hennes minne, trots att den historiska utvecklingen gått vidare.
Kommentarer
Ingen har kommenterat denna sida ännu.
Skriv kommentar
RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer