"Kristen livsstil"

Hej, jag är en 20- åring som hittills levt som ateist/agnostiker, men som under senaste tiden börjar luta mig mot luthersk kristendom. Jag har svårt med många sektlikt/indoktrinerande drag jag ser inom kristendomen i t.ex. amerikansk kristen media (sociala medier, tik toks osv). Även här i Finland ser man ibland att till kristendomen hörs olika hä...
Visa hela frågan och svaret

Fundersam frågar:

Hej,
jag är en 20- åring som hittills levt som ateist/agnostiker, men som under senaste tiden börjar luta mig mot luthersk kristendom. Jag har svårt med många sektlikt/indoktrinerande drag jag ser inom kristendomen i t.ex. amerikansk kristen media (sociala medier, tik toks osv). Även här i Finland ser man ibland att till kristendomen hörs olika härskartekniker som att skrämmas med att hamna i helvete och att begå synder, tala om "samhället" eller "världen" som syndig och fel och "dem", vs. "det kyrkliga" och "goda". Ofta kopplas här fundamentala åsikter om homosexualitet, sex före äktenskap, könens jämlikhet och abort tull en viss "kyrklig" livsstil.

Jag har flera värden som jag anser vara liberala och kristna (jämlikhet, rättvisa, kritiskt tänkande, vetenskap) och att de inte i sig är i någon tvist med kristendomen, men att ofta "konservativare" synsätt får mig att känna mig sämre och fel. Hurdan är en kristen livsstil och finns det fler än bara ett "rätt" sätt att vara?

Sara Grönqvist svarar:

Keskusteluapua labyrintti 1200x628 svenska

Hej Fundersam

Dina tankar och funderingar känner många igen anar jag.
Jag tror att vår tro många gånger handlar om att våga vara och våga följa.

Vi har alla olika uppfattningar om den s.k. rätta tron. För mig är det viktigt att vara ärlig mot mig själv och våga följa med och se. Det finns inte för mig ett rätt sätt att vara utan många rätta sätt. Ibland är inte heller mitt sätt att vara det rätta, men det förstår jag inte då i stunden utan senare i livet. Här är finns en viktig del av min tro, att kunna förlåta och kunna ta emot förlåtelse. 

Vår tro är också bunden till den kultur och miljö vi lever i. Jag anser att vi kristna har en kärna som ser lika ut men utformningen varierar på otaliga saker. Det här glömmer vi ibland bort i diskussioner. Sedan finns det vissa grunder som förnar oss kristna, såsom trosbekännelsen och budorden. Kristna värderingar bygger på tanken om att människan är Guds avbild, här är grunden till värderingarna som vi sedan yttrar med ord som jämlikhet, rättvisa osv. 

Att vara kristen är att vara döpt. En kristen livsstil bygger på kärleken från Gud till dig och medmänniskorna. Vetenskap och kristendom är inte heller motsattser utan stöder varandra i vårt tänkande och agerande. 
Hoppas du hittar en gemenskap där du upplever att du har en plats att möta Gud tillsammans med andra. Vi behöver varandra i tro, andra som  ber för en, som förebilder och som delar livet med oss. 

Ha en god fortsättning. 

H.Sara

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar