Kristendomen & evolutionsteorin

Hej! Jag undrar fall man kan vara kristen och tro på Charles Darwins evolutionsteori. Jag vet att Darwins teori om evolutionen är en väldigt tabu och kontroversiell teori, för dem tre abrahamitiska religionerna (och för andra religioner?). Jag känner själv att både evolutionsteorin och det som står och beskriv i GT kan både vara sant, men just...
Visa hela frågan och svaret

f.d. Sekulär Humanist frågar:

Hej!

Jag undrar fall man kan vara kristen och tro på Charles Darwins evolutionsteori. Jag vet att Darwins teori om evolutionen är en väldigt tabu och kontroversiell teori, för dem tre abrahamitiska religionerna (och för andra religioner?).

Jag känner själv att både evolutionsteorin och det som står och beskriv i GT kan både vara sant, men just nu så tror jag och lutar mig mer åt evolutionsteorin då det finns så mycket bevis och forskning, men jag kan vara fel.

Linus Stråhlman svarar:

28377804 10156147279704938 8779338236060489450 n

Hej och tack för frågan!

Kort och gott så skulle jag svara "Ja". Det är möjligt att vara kristen och samtidigt hålla med om evolutionsteorin. 

Åsikter om evolutionsteorin och skapelseberättelsens förhållande finns det lika många som kristna i stort sett. Många kristna samfund och kyrkor ser ingen konflikt mellan dessa två. Man tänker sig att de beskriver samma sak på olika sett, från olika perspektiv och med olika syfte. Bland seriösa forskare torde det inte idag finns någon större debatt om evolutionen ägt rum eller inte. Det gäller endast detaljer och ordningsföljd man är oense om. Den moderna evolutionsteorin är dessutom mycket mer komplex än det Darwin presenterade för 150 år sedan. Såklart finns det även de kristna (och företrädare för andra religioner) som mycket högljutt protesterar mot evolutionsteorin och allt den medför. Men de är nog i minoritet. Det finns många riktigt goda böcker om ämnet ifall du vill läsa mer. Titta t.ex. på Kristen på goda grunder av Stefan Gustavsson och Lee Strobels böcker. 

/Linus

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar