Kristendomen och socioekonomisk skillnader

Hej! Jag undrar huruvida kristendomen i stort arbetar med att motverka eller på något sätt bevarar (ha kvar dem som de är) socioekonomiska skillnader? Har funderat kring att befrielseteologin kan motverka socioekonomiska skillnader, finns det fler exempel? Tacksam för svar! /Anna
Visa hela frågan och svaret

Anna frågar:

Hej!
Jag undrar huruvida kristendomen i stort arbetar med att motverka eller på något sätt bevarar (ha kvar dem som de är) socioekonomiska skillnader?

Har funderat kring att befrielseteologin kan motverka socioekonomiska skillnader, finns det fler exempel?

Tacksam för svar!
/Anna

Ann-Sofi Storbacka svarar:

ann sofi storbacka

Hej Anna,

Vilken bra fråga du ställer! Det är svårt att svara på hur kristendomen i stort hanterar socioekonomiska skillnader. Dels finns det olika inriktningar inom kristendomen och dels är situationen olika i olika länder.

Överallt är de kristna kyrkorna en del av samhället runt omkring. Hur man tacklar politiska frågor beror också på hurudana medlemmar kyrkorna har. Om det finns uppenbara orättvisor och många människor som far illa behöver kyrkan på något sätt reagera. Hur kyrkan hör och tar på allvar de behov som finns avgör det sätt som kyrkan reagerar på.

Jag känner bäst till den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.Här jobbar kyrkan åtminstone på två olika sätt. Det är oftast kyrkans diakoniarbete som möter sådana människor som inte har fått tillräcklig hjälp på annat håll. Diakoniarbetarna har en direkt kontakt till drabbade människor och de har ett stort kunnande om hur samhället fungerar i praktiken. Diakonin är t.ex. råd och stöd av diakoniarbetare, akuta bidrag till någon viktig räkning, matbanker, lopptorg, skuldrådgivning m.m.

Det andra sättet är opinionsbildning och dialog med politiker. Ett aktuellt exempel är hur kyrkan har agerat för en humanare och mera generös flyktingpolitik i Finland. Kyrkans ledning har länge på olika sätt tagit ställning i samhälleliga frågor utan att vara direkt partipolitisk. Man kan kritisera kyrkan för att vara för försiktig - men varje gång någon biskop uttalar sig om t.ex. flyktingpolitik får de också en kritik för det (typ: kyrkan är en del av den röd-gröna bubblan).

I allmänhet är kristen teologi kritisk mot synsätt som värderar allting ur ekonomisk synvinkel."Man kan inte tjäna både Gud och Mammon". Men det finns också teologi som har tagit till sig det ekonomiska framgångstänkandet, som förkunnar att Gud välsignar en troende också konkret med framgång och pengar.

Här är några tankar som svar på din fråga. Vill du sätta in dig mera i de här frågorna läs då t.ex. boken "Om kristet motstånd" av Patrik Hagman.

Många varma hälsningar

Ann-Sofi

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar