Kristendomens verklighetssyn

Besvarad: 22.11.2017
Hej! Vi är två gymnasieelever på Sigrid Rudebecks gymnasieskola som i religionskunskap fått i uppgift att jämföra religioners syn på verkligheten. Vi har haft svårt att hitta hur kristendomens syn på verkligheten är, och hoppas därför kunna få svar här ifrån. Vi har förstått att panteism och panenteism är två olika gudssyner och att de kan bidra...
Visa hela frågan och svaret

Märta och Sara frågar:

Hej!
Vi är två gymnasieelever på Sigrid Rudebecks gymnasieskola som i religionskunskap fått i uppgift att jämföra religioners syn på verkligheten. Vi har haft svårt att hitta hur kristendomens syn på verkligheten är, och hoppas därför kunna få svar här ifrån.

Vi har förstått att panteism och panenteism är två olika gudssyner och att de kan bidra till att visa kristendomens syn på verkligheten. Framförallt att panteism kan vara problematiskt när man diskuterar ondska etc.

I boken Les Miserables finns citatet ”att älska en annan människa är att se guds ansikte”. Hur kan det kopplas till panteism/panenteism? Kan det påstås att vi inte ser Gud? Och att vi då inte älskar människor ”rätt”/på riktigt? Är detta på grund av att våra personliga begär är i vägen?

I vårt arbete jämför vi kristendomen med hinduismens syn på verkligheten. Inom hinduismen tar vi upp begrepp som mayas slöja, finns det något liknande inom kristendomen?

Vänligen

Ben Thilman svarar:

Thilman

Hej

Kristendomen är en relgion som är kraftigt förankrad i verkligheten och historien. Man brukar säga att Gud är en Gud som verkar i historien. De berättelser som bibeln och kykrohistorien berättar om Gud är inte sagor utan historier sombaserar sig på verkliga hän¨händelser. Gud är osynlig för oss. Gud är en. Kristendomen har en lineär tidsuppfattning . Det skiljer den från de österländska religionerna som har en cyklisk tidsuppfattning. Gud är också en personlig Gud. Den kristna gudsuppfattningen är inte panteistisk.

Ben Thilman

omsorgspräst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar