Likheter mellan protestantiska och katolska

Hej Jag skriver en uppsats just nu och därför skulle jag vilja veta vilka likheter det finns mellan den protestantiska och katolska kyrkan. Hur jag än söker på internet kan jag inte få fram ett bra svar. Skulle vara jättesnällt om du gav flera exempel
Visa hela frågan och svaret

Nyfiken frågar:

Hej
Jag skriver en uppsats just nu och därför skulle jag vilja veta vilka likheter det finns mellan den protestantiska och katolska kyrkan. Hur jag än söker på internet kan jag inte få fram ett bra svar. Skulle vara jättesnällt om du gav flera exempel

Andreas Lundgren svarar:

Profil Andreas

Hej,

Så bra då att du hittade hit till den här sidan. Här finns nämligen många svar på frågor som berör likheter och skillnader mellan katolska kyrkan och protestantiska kyrkor. :) Du kan testa på att söka på ord som t.ex. "katolsk", "luthersk", "likheter eller "skillnader".


Till att börja med vill jag säga att det inte finns bara en protestantisk kyrka, utan mängder av kyrkor som kan kallas protestantiska. Det handlar om samfund som utvecklats i en annan riktning än den romersk-katolska efter reformationen på 1500-talet. Mellan de protestantiska kyrkorna kan det finnas ganska stora skillnader, men också stora likheter förstås. Det här kan vara en orsak till att du haft svårt att hitta svar på nätet; protestantismen är inte en enhetlig inriktning. 

Eftersom både katolska och protestantiska kyrkor är kristna samfund har de gemensamt allt det som uppfattas som kristet. Därför kan det vara enklare att säga vad som skiljer dem åt - i frågor som gäller t.ex. tolkningar i olika teologiska frågor, hur samfundet är organiserat eller hur gudstjänsten ser ut. Men som sagt beror det i stor grad på vilket protestantiskt samfund det är man vill jämföra med romersk-katolska kyrkan.

Här är några svar på tidigare frågor om likheter eller skillnader mellan protestantiska kyrkor och katolska kyrkan:

Skillnader mellan den katolska och den lutherska kyrkan?

Vad har Luthers lära och katolska kyrkans för likheter och skillnader mellan varandra?

Hur ser ortodoxa, katolska och protestantiska kyrkorna på Bibeln?

Vilka högtider firar katoliker? Jämfört med ortodoxa och protestanter.

Hur påverkas individernas vardag inom de tre inriktningarna?

 

Hoppas du hittar svar på det du funderar över. 

 

Mvh Andreas, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar