Livets krona

Vad menas med *livets krona*?
Visa hela frågan och svaret

Örjan Tollbom frågar:

Vad menas med *livets krona*?

Linus Stråhlman svarar:

Linus

Hej och tack för din fråga!

Jag antar att du nu menar med uttrycket "livets krona" syftar på några bibelställen i främst Nya testamentet. Den äldre översättningen 1917 använder i regel detta uttryck medan nyare översättningar oftast använder segerkrans istället för krona.

Jak 1:12

 

Bibel 2000: Salig är den som håller ut då han prövas; när han har bestått provet skall han få det eviga livets segerkrans, som Gud       har lovat dem som älskar honom.

1917: Salig är den man som är ståndaktig i frestelsen; ty när han har bestått sitt prov, skall han få livets krona, vilken Gud har lovat       åt dem som älska honom.

 

Upp 2:10

Bibel 2000: Var trogen intill döden, så skall jag ge dig livets segerkrans

1917: Var trogen intill döden, så skall jag giva dig livets krona

 

cesar

Bakom dessa uttryck och bibelställen gömmer sig ett ord som i den grekiska grundtexten avser den krans som gavs åt vinnare i idrottstävlingar i antiken. Den kunde också vara ett tecken för en regent, t.ex. cesar i det romerska riker bar en krans av lagerblad. Det är alltså ett tecken på någon som har segrat eller vunnit något. I nya testamentet talas det ofta om att vinna frälsning. Paulus använder en bild av att löpa ett lopp. Det handlar alltså om att sätta sin tro till Jesus och den försoning Gud pga av det Jesus gjort för oss på korset. Att löpa loppet kan tänkas betyda att hållas trogen Jesus. Loppet tar slut eller vi når målet då vårt liv slutar och vi får träda in i det himmelska. 

Jag hoppas detta svarar på din fråga!

/Linus, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar