Lucia

Hej, En vän till mej gick i kyrkan i går, på luciadagen. Luciatraditionen har några tiotal år på nacken i svenskfinland nu, och vanligen ses den väl som en ganska trevlig tradition. Den har dock tydligen ett mörker med sej. Jag syftar inte på ursprunget i källarhålorna i Italien, utan vad Lucia tydligen representerar. I går lär prästen ha sagt at...
Visa hela frågan och svaret

Mikael frågar:

Hej,

En vän till mej gick i kyrkan i går, på luciadagen. Luciatraditionen har några tiotal år på nacken i svenskfinland nu, och vanligen ses den väl som en ganska trevlig tradition. Den har dock tydligen ett mörker med sej. Jag syftar inte på ursprunget i källarhålorna i Italien, utan vad Lucia tydligen representerar.

I går lär prästen ha sagt att Lucia varnar oss om att slutet är nära, Harmageddon! Borde jag berätta om detta för mina barn?

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej, Mikael!

Tack för din fråga. Jag önskar jag hade hört vad prästen du syftar på sade om Lucia, för åtminstone jag har svårt att tänka mig vad Lucia har med Harmageddon att göra. Det är en tolkning jag personligen aldrig tidigare stött på. Jag råkar själv vara mycket intresserad av Lucia, hennes historia och traditionerna kring henne, men att hon skulle ha något med Harmageddon att göra har jag aldrig tidigare hört. Vår nordiska luciatradition är egentligen ganska profan, men ursprungligen är hon ju ett katolskt helgon och alla helgon pekar på Jesus. I adventstid handlar många av texterna om när Jesus en dag ska komma tillbaka. Så om vi i adventstid talar om att Lucias ljus pekar på att Jesus ska komma så kan jag kanske förstå tanken om kopplingen till tidernas slut, men det är isåfall en tolkning som står på en extremt ostadig grund. Och även om Harmageddon ger mörkare assosiationer, så innebär Jesu återkomst ljus och positiva saker, något vi med glädje kan vänta på. Jag ser ingen koppling mellan Lucia och Harmageddon och anser inte att det är något du behöver berätta för dina barn. Ljus, glädje, hopp och tröst har en mycket starkare koppling till Lucia, oberoende om vi ser luciatraditionen som profan eller kyrklig. Fortsätt fira Lucia med glädje! :)

Jag önskar dig en god adventstid!

Rebecka, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar