Muslimska kvinnor

Hej! Jag under lite om era prästers åsikter om jämställdheten mellan kvinnan och mannen i Islam. Jag vet att ni är präster, men det är nyttigt att ha allas åsikt! Och hur tror ni att muslimerna (både män och kvinnor) ser på den muslimska kvinnan själva? Tack i förhand! Ha're! Mvh Freddan
Visa hela frågan och svaret

Freddan frågar:

Hej!

Jag under lite om era prästers åsikter om jämställdheten mellan kvinnan och mannen i Islam. Jag vet att ni är präster, men det är nyttigt att ha allas åsikt! Och hur tror ni att muslimerna (både män och kvinnor) ser på den muslimska kvinnan själva? Tack i förhand!

Ha're!

Mvh Freddan

Linus Stråhlman svarar:

Linus

Hej och tack för din fråga!

Som du skriver så är jag präst i en kristen kyrka, men jag ska försöka bjuda på några tankar som icke-muslim. Vi måste komma i håg att Islam, precis som kristendomen, inte är en homogen religion. Det finns otaliga inriktningar och rörelser inom islam. Shia och Sunni är de två största, men de rymmer också inom sig flera olika rörelser. Sedan har vi både islam i Afrika, Mellan-östern och i Asien. Religionen har blandats med lokala traditioner och seder. Islam i Mellan-Östern och i Asien ser olika ut. Också synen jämställdhet varierar.

Muslimerna betraktar Koranen och vissa skrifter ur Gamla Testamentet som heliga. Koranen har företräde. I Koranen anses också vissa skrifter ha företräde över andra. Sedan har vi haditherna, ett slags lärosamling med Koran- och lagtolkning. Inom alla dessa finns olika syner på jämställdhet, kvinna och man, samhällsordning m.m.

Om jag förstått saken rätt så finns det flera skrifter i Koranen som betonar monogami och äkta parters jämställdhet, men att kvinnans som svagare ska försvaras av de starkare männen. Men att det också finns skrifter som betonar mannens överhet. I speciellt Afrika och Mellan-Österna blandas Koranens skrifter sedan med lokala traditioner och föreskrifter, dit bl.a. slöjor, burka m.m. hör. Ser vi på Islam i Asien återfinns där inte alls likadana föreskrifter.

I vissa länder beror det också på lagstiftningen och statsskicket. Det finns de länder vars lagstiftning vilar på en grund ur Koranen och haditerna och de länder som har en mer sekulär lagstiftning likt de nordiska länderna. Människors och kvinnors ställning & rättigheter beror också på dessa.

Det jag alltså försöker säga att enligt min förståelse så kan vi säga att det beror på.

Jag hoppas detta hjälper dig!

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar