odöpt

Hej, Tack för en intressant spalt och för att ni svarar på ofta ganska komplicerade frågor! Vad händer med odöpta barn som dör utan att varken har hunnit bekänna sin tro eller tas in i den kristna gemenskapen via dopet, hamnar dom i helvetet?
Visa hela frågan och svaret

Mikael frågar:

Hej,

Tack för en intressant spalt och för att ni svarar på ofta ganska komplicerade frågor!

Vad händer med odöpta barn som dör utan att varken har hunnit bekänna sin tro eller tas in i den kristna gemenskapen via dopet, hamnar dom i helvetet?

Ann-Sofi Storbacka svarar:

ann sofi storbacka

Hej Mikael,

Det här är en fråga som kristna har funderat på genom tiderna. Under århundradenas lopp har det varit viktigt att ordna dop så fort som möjligt efter barnets födelse, så att barnet ska kunna räddas från det onda och från risken att hamna i helvetet. Det har också varit vanligt att ordna nöddop på sjukhusen då man har varit oroliga för att barnet inte skulle överleva.

För många människor har det blivit en ytterst personlig fråga när deras barn har dött i livmodern eller kort efter födelsen. I dagens läge tänker de flesta kristna att Gud tar emot de här barnen till sitt himmelrike och att han tar hand om dem som inte fick leva något långt jordiskt liv och inte hann döpas. Det betyder att man i dag i allmänhet tänker att dopet visserligen är viktigt för en människas frälsning, men att Gud älskar och tar hand om dem som inte av någon orsak har kunnat bli döpta. När det handlar om barn blir det orimligt att tänka sig att ett barn blir straffat av Gud för att föräldrarna inte har förstått (eller velat) att låta barnet bli döpt.

Många varma hälsningar till dig

Ann-Sofi

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar