Ortodox som svensk

Hej jag undrar om man som svensk kan vara ortodox eftersom man ofta pratar om Rysk-ortodox eller greksik-ortodox osv. Lixom går det att vara svensk-ortodox? Om det inte finns något sådant eftersom vi har varit/ är ett protestantisk land, vilken sorts ortodox är jag då? Kanske konstig formulerat, hoppas man förstår frågan.
Visa hela frågan och svaret

Anonym frågar:

Hej jag undrar om man som svensk kan vara ortodox eftersom man ofta pratar om Rysk-ortodox eller greksik-ortodox osv.
Lixom går det att vara svensk-ortodox? Om det inte finns något sådant eftersom vi har varit/ är ett protestantisk land, vilken sorts ortodox är jag då?
Kanske konstig formulerat, hoppas man förstår frågan.

Linus Stråhlman svarar:

28377804 10156147279704938 8779338236060489450 n

Hej och tack för din fråga!

Den ortodoxa kyrkan har olika grenar eller delar som bär olika namn (på samma sätt som det finns Svenska kyrkan, metodistkyrkan, Church of England..). Mellan de olika grenarna finns det vissa teologiska skillnader, men främst praktiska. De två största grenarna är just de du nämner; den grekiska-orotodoxa kyrkan och den rysk-ortodoxa kyrkan. De kyrkor som hör till den grekiska kyrkan lyder under patriarken i grekland och grekiska är det första språket i liturgi och teologi (men såklart använder man det lokala språket). De som hör till den ryska delen lyder under patriarken i Moskva och kyrkoslaviska är det primära språket förutom vanlig ryska. Sedan hör ortodoxa kyrkor och församlingar till någondera av dessa två eller någon av de andra ortodoxa kyrkorna. Namnen har alltså inget med nationalitet att göra. De ortodoxa i Sverige hör till flera olika kyrkor. Du kan läsa mer om dem genom att trycka här. Så alltså om en svensk hör till den ortodoxa kyrkan kallas denne inte då svensk-orotodox, utan hör till den ortodoxa kyrkan som denne valt.

/Linus

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar