Vad kallas den ortodoxa kyrkans överhuvud?

Besvarad: 25.10.2013
Vad kallas den ortodoxa kyrkans överhuvud?
Visa hela frågan och svaret

Anonym frågar:

Vad kallas den ortodoxa kyrkans överhuvud?

Lars Ahlbäck svarar:

Lars Ahlback2

Hej,

Den ortodoxa kyrkan har egentligen inget överhuvud. Inte i alla fall i den ofta menade meningen. Alla vet att påven är överhuvud för den katolska kyrkan, men något liknande har den ortodoxa kyrkan inte.

Detta kan låta en aning konstigt. Kanske inte. Den ortodoxa kyrkan utgörs av lokala ortodoxa kyrkor. Till exempel den grekiska ortodoxa kyrkan och den ryska ortodoxa kyrkan. Det finns många andra också. De är på många vis självständiga. Det enande är tron och dess liv. De ortodoxa kyrkorna ger en stor betydelse åt kyrkomöten och då speciellt de sju stora och allmänna kyrkomötena under det första årtusendet. De ortodoxa kyrkorna är således, uttryckt på engelska, inte independent utan interdependent.

En särställning i ära har den patriarken i Konstantinopel (idag kallats Istanbul). Han kallas primus inter pares, "den främste bland likar”. Han kan liknas med en ordförande bland biskoparna, men inte någon över dem, utan en biskop såsom de andra. Det finns förresten en rolig berättelse om etiketten når påven och patriarken skulle träffas. Enligt dåvarande etikett skulle påvens fot kyssas som ett uttryck för underkastelse. Det kunde inte patriarken gå med på. Slutligen bestämdes det att påven och patriarken skulle utbyta kindkyss – likt jämlikar. Jag vet inte sanningshalten i berättelsen, men den uttrycker ganska bra den ortodoxa synen på ”överhuvud”.

De finns såklart många andra synvinklar och aspekter i frågan, men kanske detta räcker. Ärligt talat har den ortodoxa modellen sina starka sidor och svagheter – i alla fall rent administrativt. Det är redan över tusen år sedan det senaste stora kyrkomötet (år 787).

Lars Ahlbäck
Ortodox präst
http://www.sanapapilta.blogspot.fi

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar