På vilket sätt är korsfästelsen ett uttryck för Guds kärlek?

Besvarad: 08.09.2015
På vilket sätt är Jesus korsfästelse ett uttryck för Guds kärlek?
Visa hela frågan och svaret

JP frågar:

På vilket sätt är Jesus korsfästelse ett uttryck för Guds kärlek?

Prästen svarar:

Hej på dig!

Du ställer en riktig "hardcore" fråga inom teologin, och jag skall göra mitt bästa att förklara det som ändå är en logisk motsägelse, nämligen att Gud väljer att dö av obesvarad kärlek till sin skapelse.

Vi får nämligen börja med att gå tillbaka till början, där Gud skapade världen och såg att allt var gott. Människan skapade Han till man och kvinna för att de tillsammans skulle vara Hans avbild och skapa nytt liv. Ändå gick det ju inte så bra. Människan valde att bryta mot Guds vilja och förtroendet mellan Skaparen och Hans skapade varelse bröts - åtminstone från människans sida.

Människan fick lämna paradiset och bygga sig en ny tillvaro, men som vi vet har människosläktet genom tiderna lyckats trassla til det rejält för sig genom sin själviskhet och misstro mot Gud. Jo, för Han lämnade inte människan ensam utanför paradiset utan försökte gång efter annan få kontakt med sina älskade barn: Han gav dem budorden för att de skulle lära sig att leva tillsammans utan att göra varandra illa och Han skickade profeter och änglar för att berätta för dem om hur mycket Han längtade efter dem, men människorna lyssnade inte. Så här långt kan vi följa berättelserna i Gamla Testamentet.

I Nya Testamentet berättas det om hur Gud till slut beslutar sig för en desperat lösning: för att få kontakt med människorna låter Han sig födas som människan Jesus, som samtidigt är Marias barn, helt och hållet människa och Gud själv, helt och hållet Gud. (Du frågade en  klassisk fråga så svaret kan ju inte bli annat än ren teologi ;) ) Men också nu misslyckas Gud med att nå ut till människorna på det sättet att Jesus upplevs som ett hot av både världsliga och religiösa makthavare. Den kärlek Han visar inte håller sig inom maktstrukturerna utan vänder sig till alla, också de som står utanför. Jesus blir alltså dömd till döden, dels eftersom Han bryter samhällets mönster och dels för att Han klart berättar att Han och Fadern är ett.

Efter den här långa inledningen kommer alltså svaret på din fråga varför korsfästelsen uttrycker Guds kärlek: Inte ens vissheten om en död genom långsam tortyr på korset fick Gud att fega ur försöken att nå fram till människorna med sin kärlek. Men eftersom Gud är en Gud för levande och inte för döda kunde inte ens döden hålla honom fången i mer än några dagar. Livet besegrar döden och Jesus uppstår på den tredje dagen. Den kärlek som Gud hyser till varje människa är för stark för att kunna dö, och därför befrias också vi från dödens slutgiltighet och får en gång, vid tidens slut, stiga ut ur själviskhetens fängelse för att äntligen helhjärtat kunna besvara kärleken. Korsfästelsen är alltså en bild för att " ingenting kan skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus" (Rom 8:38).

Om du tycker att svaret blev för trassligt får du gärna återkomma :)

Glada hälsningar från Monica

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar